Liturghia Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și slujba Aghesmei celei Mari în ajunul Praznicului Botezului Domnului la Catedrala episcopală din Soroca

712

Preasfințitul Ioan, Episcopul Sorocii a oficiat luni, 18 ianuarie, Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și slujba Aghesmei celei Mari în ajunul Praznicului Botezului Domnului la Catedrala episcopală din Soroca.

Potrivit rânduielii, programul liturgic a început cu Ceasurile Împărătești ale Bobotezei și s-a încheiat cu sfințirea apei.

După Sfânta Evanghelie Preasfințitul Episcop Ioan a rostit cuvântul de învățătură, în care a arătat care sunt învățăturile ce reies din pericopa evanghelică citită astăzi de la Sfântul Evanghelist Marcu.

Preasfinția Sa a evidențiat personalitatea și misiunea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul de a pregăti Calea pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos și pentru vestirea Evangheliei Sale, Ioan propovăduind în pustie botezul pocăinței spre iertarea păcatelor.

După Sfânta Liturghie, Ierarhul Sorocii împreună cu soborul de slujitori a săvârșit slujba Aghesmei Mari.

Slujba Aghesmei Mari se săvârșește atât în ajunul Bobotezei, când se sfințește apa cu care preoții binecuvântează apoi casele credincioșilor, cât și în însăși ziua Bobotezei, când se sfințește Agheasma pe care credincioșii o iau la casele lor, pentru tot anul.

Sursa: ioanmosnegutu.info


Articole postate de același autor
1492

Pe copii îi atragem la studiu, nu-i forțăm

Când copilul nu are poftă de mâncare, nici un părinte nu renunţă la încercarea de a-l face să mănânce. Nu zice nimeni: „Bine că ai avut poftă până acum, mai departe vedem noi…”. Ci încearcă să gătească ce-i place copilului, pregăteşte mâncăruri speciale, le face mai atrăgătoare, aşa încât copilul să mănânce. Dacă facem comparaţie cu […]


Foto