Lansarea volumului ”In memoriam Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei: 90 de ani de la naştere”

2305

Între 17 și 22 mai se află într-o vizită duhovnicească un grup de oameni de cultură a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” din Oltenia, România.  Oaspeții  au poposit pe meleagurile noastre cu prilejul unor manifestări consacrate Mitropolitului Nestor Vornicescu (1927-2000).

La data de 17 mai delegația din Oltenia, condusă de istoricul Eugen Petrescu, a  vizitat Cimitirul de Onoare al Ostașilor Români din localitatea Tabăra, Orhei. 

Iar la data de 18 mai a participat la lansarea volumului ”In memoriam Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei: 90 de ani de la naştere”. Lansarea a avut loc la Muzeul Literaturii Române „M. Kogălniceanu”. Evenimentul a fost moderat de către domnul director Vasile Malanețchi și a avut drept invitați diverși oameni de cultură, savanți și slujiori din Republica Moldova și din Oltenia. 

Volumul publicat sub egida Mitropoliei Olteniei și a Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa” al Filialei Județene „Matei Basarab” Vâlcea, a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, la Editura Mitropolia Olteniei și Editura Universitaria din Craiova în 2017, la 90 de ani de la nașterea Înaltului ierarh Nestor Vornicescu,  se adaugă altor volume cu caracter omagial, publicate sub semnătura lui Eugen Petrescu, dedicate unor personalități de seamă, bisericești și laice, precum Înalții ierarhi Bartolomeu Anania (1921-2011) și Gherasim Cristea (1914-2014), poetul martir Vasile Militaru (1886-1959), preotul cărturar Dumitru Bălașa (1911-2002), arhivistul Corneliu Tamaș (1933-2008), generalul Nicolae Mazilu (1927-2012). 

Lucrarea adună în cu­prin­sul său mai multe note biografice, amintiri și evocări despre viața, activitatea și opera mitropolitului Nestor Vornicescu și o serie de studii de istorie, artă religioasă, teologie și filosofie dedicate acestui Înalt ierarh, grupate în trei părți. Printre materialele care pun în valoare personalitatea mitropolitului Nestor Vornicescu, sunt și cele ale părintelui Octavian Moșin, Doctor în Teologie, și ale primarului de Lozova – Lilian Botnaru.

Vizita delegației va culmina cu dezvelirea și sfințirea monumentului marelui ierarh Nestor care va avea loc marți, 22 mai, de sărbătorea Mutării moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae în s. Lozova, r. Strășeni, la baștina mitropolitului. 


Articole Asemănătoare
2584

Manifestările cultural-religioase consacrate Mitropolitului Nestor Vornicescu au demarat la Lozova

Duminică, 1 octombrie, în satul Lozova, r. Strășeni, baștina regretatului mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei (1927-2000), au demarat manifestările cultural-religioase consacrate celor 90 de ani de la nașterea ierarhului. Evenimentul este organizat de către Primăria și Parohia din Lozova, precum și de către membrii Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa”, Râmnicu Vâlcea, România, prilej […]

Articole postate de același autor
4622

Duminica Sfintei Cruci: biruinţă asupra morţii spirituale

Să te lepezi de tine ca de altul Cele spuse de Iisus par a cuprinde o singură idee. Dar ele cuprind, întîi – să se lepede de sine, apoi, în al doilea rînd –să îşi ia crucea şi al treilea – să Îmi urmeze Mie. Dar să vedem mai întîi ce înseamnă: a te lepăda […]