ÎPS Mitropolit Vladimir a tîrnosit biserica „Sf. Serghie de Radonej” a parohiei „Sf. Cuv. Parascheva” sect. Botanica al capitalei

428

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, a târnosit sâmbătă, 29 octombrie 2022, biserica „Sfântul Serghie de Radonej” a parohiei „Sfânta Cuvioasa Parascheva” sect. Botanica al capitalei.

În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat cu o deosebită bucurie de către Preotul-paroh, Serghei Cireș împreună cu familia și enoriașii acestei comunități.

Serviciul Divin de astăzi a început cu rânduiala de Sfințire a Sfintei Mese care, nu poate lipsi din nici o biserică, ea fiind chip al mormântului celui de-viață-dătător al lui Hristos.

Alături de Arhipăstor au coliturghisit: Prot. mitr. Pavel Borșevschi, protopop sectorul II Chișinău, Prot. mitr. Serghei Cireș, parohul bisericii sus numite, PC Arhim Paisie (Cecan), Starețul Mănăstirii Noul Neamț, PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al Mănăstirii Ciuflea, PC Arhim. Andrei (Cotruța), Duhovnicul mănăstirii Hagimus și un sobor de preoți și diaconi invitați la eveniment.

În timpul Sfintei Liturghii, la Vohodul mic, parohul bisericii, Prot. mitr. Serghei a fost decorat de către Înaltpreasfinția Sa cu Ordinul mitropolitan „Sf. Binecredincios Ștefan cel Mare”  în semn de recunoștință pentru munca asiduă depusă în această parohie.

Astăzi, pentru prima dată în istoria acestei biserici a fost oficiată Sfânta liturghie de către un Arhiereu, cu ocazia acestui eveniment, Înaltpreasfinția Sa, a oficiat două hirotonii: Diaconul Andrei Enachi, a fost hirotonit Preot pe seama Catedralei Episcopale „Adormirea Maicii Domnului” din mun. Soroca, iar ipodiaconul Igor Coadă, a fost hirotonit diacon pentru parohia sus numită.

După oficierea Sfintei Liturghii, a urmat un Te-deum de mulţumire Domnului pentru toate binefacerile ce au loc în această parohie, apoi ÎPS Vladimir a felicitat credincioşii prezenți cu ocazia acestui eveniment de referinţă în istoria bisericii.

La rândul său, părintele paroh a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria liturgică a sărbătorii prilejuită de Hramul Bisericii „Sf. Cuv. Parascheva”, cu creştinii din această parohie.

Ctitori și binefăcători ai Sfintei Biserici au fost decorați cu medalii bisericești pentru munca depusă alături de Părintele paroh la toate lucrările ce au loc în parohia aceasta.

Mitropolitul a oferit în dar iconițe și cărțulii de rugăciune creștinilor prezenți, în semn de sporire duhovnicească și amintire a acestui istoric eveniment petrecut astăzi în această biserică.

Piatra de temelie la această biserică a fost pusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove în 17 iunie 1999.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
642

Ziua pomenirii Sfintei Fericitei Matrona, dar și a tuturor celor din veac adormiți la Catedrala episcopală din Soroca

Luni, 2 mai 2022, ziua pomenirii Sfintei Fericitei Matrona, dar și a tuturor celor din veac adormiți, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala arhierească din orașul Soroca. Sfânta Matrona s-a născut în anul 1881, în satul Sebino din ţinutul rusesc Tula. Deși a venit pe lume fără darul vederii […]