Încearcă să rămâi în duh de pace și smerenie

243

În orice stare te vei afla, încearcă să rămâi în duh de pace și smerenie, nu judeca pe nimeni, nu necăji și silește-te ca, după porunca apostolului, cuvântul nostru să fie dres cu sare duhovnicească.

Faptul că nu ești așa cum ar trebui să fii, nu e mare minunăție: ai venit să înveți viața duhovnicească. Chiar și un lucru simplu cum e alfabetul nu l-ai putut învăța, pesemne, de îndată, iar viața duhovnicească este o știință înaltă. N-o poți deprinde cu repeziciune. Chiar și cei mai mari plăcuți ai Domnului – Vasilie cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul, Tihon din Zadonsk și mulți, mulți alți părinți – n-au strălucit îndată. Învață-te. Rabdă și așteaptă milostivirea lui Dumnezeu. (Sfântul Cuvios Anatolie de la Optina)

 

(Filocalia de la Optina, traducere de Cristea Florentina, vol.1, Editura Egumenița, Galați, 2009, p. 162)


Articolul Următor
Articole postate de același autor
1102

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ, înnoitorul monahismului

În luna noiembrie, ziua a cincisprezecea, (15/28 noiembrie) se face pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Pentru sfințenia vieții sale, numele Cuviosului Paisie de la Neamț era cunoscut în toate țările ortodoxe, începând din Muntele Athos până în Lavra Peșterilor din Kiev și de la Mănăstirea Optina până în sihăstriile din nordul Rusiei. Sfântul […]


Foto