Smiley: „Sunt un om credincios. Cred în Dumnezeu și cred că fericirea nu poate să existe decât dacă există și credință”

7075

Invitat în cadrul unui podcast realizat de Damian Drăghici, producător muzical român, Smiley a vorbit despre primii pași în muzică, despre bucuriile vieții, dar și despre experiența sa din timpul pelerinajului pe care l-a făcut, în urmă cu ceva timp, în Sfântul Munte Athos.

Fiind întrebat încă din primele minute ale podcastului despre relația sa cu Dumnezeu, Smiley a răspuns:

„Suntem în contact direct tot timpul. Mă rog... din când în când mai pierd eu frecvența, cum cred că o pierdem fiecare, dar întotdeauna îmi caut azimutul în credință. Am niște valori insuflate de familia mea și de prietenii pe care-i am și caut să îmi păstrez calea cea dreaptă. Evident, ca toată lumea, mai am și abateri, mai am și rătăciri, dar tot timpul îmi caut azimutul în credință, adică văd farul, văd lumina și zic: acolo trebuie să ajung. Și mă întorc iar la drumul meu. Sunt un om credincios. Cred în Dumnezeu și cred că fericirea nu poate să existe decât dacă există și credință”.

Artistul a amintit, de asemenea, că și-a petrecut mai multe zile la schitul românesc Prodromu, cel mai cunoscut așezământ al monahilor români din Sfântul Munte Athos și locul care se află una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din lume – Maica Domnului Prodromița:

„Prima oară când am fost în Muntele Athos am stat la schitul Prodromu – locul în care am stat de fiecare dată atunci când am mers în Sfântul Munte – și pot să spun că, în momentul în care am plecat, am simțit că parcă mi-a luat cineva ceva de preț. Adică în momentul în care am plecat, am simțit ce mi-a dat locul ăla. E o liniște, o energie specială a locului. Indiferent de credința pe care o ai, indiferent de religia pe care o ai, indiferent de ce crezi tu, locul ăla n-are cum să nu-ți dea o liniște, n-are cum să nu te îndemne la introspecție”.

În continuare, Smiley a vorbit despre faptul că Dumnezeu se află înlăuntrul fiecăruia dintre noi, reiterând, pentru omul de astăzi, cuvintele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca: „Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru” (Luca 17, 21):

„Pe Dumnezeu tot timpul o să-L găsești în tine, oricum. Iar dacă nu ai dialogul acesta cu tine, e greu. Am văzut că sunt o grămadă de oameni care se caută pe sine: merg, fac înconjurul lumii, merg prin țări uitate de nici nu știi pe unde sunt. Cred că drumul spre tine e în interiorul tău […]. În momentul în care te duci în Athos, știi la ce să te aștepți: la introspecție, liniște, te trezești la 3.00 noaptea să te duci la slujbă... Este fantastic să te duci dimineața la 3.00 la slujbă, când în biserică sunt doar lumânările aprinse și e un semi-întuneric, așa... e foarte interesantă experiența și, cumva, ai timp să stai tu cu tine, ai timp să te îndepărtezi de lumea asta gălăgioasă. Ăsta cred că e punctul de plecare. De aici depinde de fiecare [...]. Mă rog în fiecare zi și mulțumesc în fiecare zi pentru ceea ce am și pentru ceea ce urmează să obțin”.

Muntele Athos este o peninsulă legată de pământul Greciei în partea dinspre miazăzi, având celelalte trei părți scăldate de Marea Egee. Lungimea Sfântului Munte este de 60 km, iar lățimea variază între 12 și 18 km. Altitudinea vârfului Athonului este de 2030 de metri, iar suprafața peninsulei este de 389 km2. Populația locală este formată doar din bărbați – călugări și novici – pentru care sensul vieții este slujirea lui Dumnezeu. Intrarea pe Sfântul Munte se face, de regulă, cu feribotul, după primirea unei vize de intrare, numită Diamonitirion.

De-a lungul anilor, nenumărați artiști, sportiv, scriitori și oameni publici din țara noastră au vizitat „Grădina Maicii Domnului”. Printre ei se numără Dan Negru, Mihai Morar, Mihai Neşu, George Ogăraru, Cătălin Moroşanu și Daniel Buzdugan. Acesta din urmă a mărturisit, în urma celei mai recente vizite, că „oricine petrece câteva zile în Muntele Athos iese alt om de acolo și orice bărbat care este drept și sincer cu el însuși și caută pacea sufletului ar trebui ca măcar de curiozitate să pășească în Muntele Athos pentru a duce câteva zile viața de acolo. E un loc unic pe pământ.” (Articolul integral, aici).

 

Sursa: doxologia.ro


Articole postate de același autor
530

Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

VIAȚA Fiu al domnului Bogdan al II-lea și al Mariei Oltea, Ștefan l-a înfrânt în 1457, la Doljești, pe Petru Aron, ucigașul tatălui său, și a fost uns domn al Moldovei de către mitropolitul Teoctist. Domnia i-a fost marcată de numeroase lupte, cele mai multe cu turcii, care deveniseră o amenințare pentru Europa și pentru […]