Înălțarea Sfintei Cruci sărbătorită la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

560

Luni, 27 septembrie 2021, de sărbătoarea împărătească, Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sf. Bn. Knz Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat de slujitorii Catedralei și credincioșii prezenți.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinția Sa a ținut un profund și consistent cuvânt de învățătură, în care a explicat semnificația sărbătorii, vorbind despre istoricul ei, menționând și care este rolul și importanța Sfintei Cruci în viața creștinilor și a bisericii, dar și cum trebuie credincioșii să cinstească Sfânta Cruce.

Răspunsurile liturgice au fost date la strană de Corul Catedralei Episcopale, condus de Dna Irina Vizitiu-Gajim.

La final, Ierarhul a ținut să felicite pe toți cu Sfânta Sărbătoare.

După aceasta Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciunea de binecuvântarea și sfințirea ierburilor mirositoare, asupra busuiocului pe care credincioșii l-au luat la casele lor ca o binecuvântare și frumoasă amintire de la această Sfântă Sărbătoare.

Menționăm și faptul că după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa l-a decorat cu înalta Distincție Eparhială „Cuvioasa Parascheva” pe Protodiaconului Victor Rotari, cu ocazia împlinirii a 10 ani de Diaconie.

De asemenea, Ierarhul a oferit Medalia Eparhială „Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevski”, gr. I, Doamnei Victoria Șoșu, enoriașă activă a Catedralei Episcopale și medic renumit în mun. Ungheni, care a împlinit onorabila vârstă de 75 ani de viață pământească.

Totodată, Chiriarhul a înmânat Medalia Eparhială „Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevski”, gr. I, Doamnei Domnica Bindiu, ctitor al Catedralei Episcopale.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni
Foto: Veniamin (Seculțan)

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1067

Cuvânt pastoral la Nașterea Domnului, al Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni

„Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăşluit întru noi…” (Ioan I, 14).   Preacuvioși şi Preacucernici Părinți, Iubiții mei fii duhovnicești în Domnul, Har și bucurie de la Domnul Cel ce se naște în peșteră, iar de la noi arhierească binecuvântare. Iubiţi fraţi şi surori în Domnul, Sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, sărbătoarea întregii […]


Foto