ÎPS Mitropolit Vladimir a slujit la hramul Parohiei „Buna Vestire” din Chișinău

540

Sute de credincioși au participat, joi, 7 aprilie 2022, la hramul Parohiei Buna Vestire din orașul Chișinău, Protopopiatul Chișinău, sectorul I.

Bucuria sărbătorii a fost sporită de prezența, în mijlocul lor, a Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, care a sfințit pictura bisericii parohiale și a binecuvântat lucrările efectuate la exteriorul locașului de cult.

Din soborul de preoți au făcut parte: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei, Prot. mitr. Victor Mihalaș, parohul bisericii și un sobor de preoți și diaconi.

În atmosfera de distinsă ținută duhovnicească părintele-paroh Prot. mitr. Victor Mihalaș a fost decorat de către Întâistătător cu Ordinul „Sf. Irh. Petru Movilă” de gr. II. Prot. Petru Stratan, cleric al bisericii „Buna Vestire” – Medalia „Sf. Irh. Gavriil Bănulescu-Bodoni” de gr. I. Pr. Mihail Mihalaș, cleric al bisericii „Buna Vestire” – paliță și cruce cu pietre scumpe.

La finalul slujbei, Mitropolitul a rostit un cuvânt în care a vorbit despre semnificația praznicului Bunei Vestiri și despre personalitatea Maicii Domnului. Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe toți cei prezenți să o cinstească pe Sfânta Fecioară Maria, cea care s-a învrednicit să-L poarte în pântecele ei pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Iisus Hristos, fiind rugătoare și mijlocitoare pentru noi înaintea Tronului ceresc.

În semn de apreciere a eforturilor depuse pentru înfrumusețarea locașului de rugăciune, mai mulți ctitori și binefăcători au primit Ordine mitropolitane.

Drept amintire a rugăciunii comune de astăzi, credincioșii au primit în dar din partea Întâistătătorului, cărțulii de rugăciune și iconițe.

***

Biserica „Buna Vestire” a fost construită în anul 1810 pe locul alteia mai vechi, incendiată şi dărâmată de turci.

Posedă caracteristicile arhitecturii bisericilor ieşene din secolul al XVIII-lea, cu influenţe clasiciste în decorul plastic. Îndeosebi aceste elemente se sesizează în arhitectura clopotniţei de deasupra pronaosului şi a turnului cu bulb de pe naos. Pereţii laterali sunt întăriţi cu contraforturi.

Biserica „Buna Vestire” este Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1246

Episcopul Ioan de Soroca a târnosit noua biserică din satul Alexandru cel Bun, raionul Soroca

Sâmbătă, 31 octombrie 2020, de ziua prăznuirii Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, Episcopul Ioan de Soroca a târnosit noua biserică „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Alexandru cel Bun, raionul Soroca. Alături de ierarhul Sorocii s-au rugat prot. mitr. Nicolae CRAVEȚ, protopop de Soroca, soborul preoțesc și credincioșii prezenți la […]