În „Lunea Sfântului Duh”, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană

1078

În a doua zi, după Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, numită și „Lunea Sfântului Duh” , Biserica Ortodoxă, cinstește în continuă actualizare prin rugăciunile Sale, pe: „Vistierul bunătăților și Dătătorul de viață”, care este Duhul Sfânt, a Treia Persoană a Sfintei Treimi.

Cu această deosebită ocazie, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Chișinău.

Serviciul divin a început cu sfințirea Antimiselor destinate pentru parohiile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Antimisul este un acoperământ liturgic pe care sunt reprezentate punerea în mormânt și patimile lui Hristos. El se păstrează în Sfântul Altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie.

Originea Antimisului datează din vremea persecuțiilor împotriva creștinilor. Ținând seama că în primele secole creștinii săvârșeau Sfânta Liturghie pe mormintele martirilor, care serveau ca altar de jertfă și că de multe ori, din cauza năvălirii persecutorilor în timpul oficierii Sfintei Liturghii, aceștia înfășurau Sfintele Daruri într-o pânză pentru a-și continua slujba în alt loc, s-a ajuns să se pună în această bucată de pânză părticele din moaștele martirilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Vladimir a exprimat un cuvânt de zidire duhovnicească, spunând că: ”Prin trimiterea Duhului Sfânt în lume, lumea a fost inundată de darurile Sale și omul are posibilitatea de a lua cunoștință de aceste daruri, se poate împărtăși de ele și totodată să înainteze spre desăvârșirea pierdută oarecând, din pricina păcatului strămoșesc”.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
2706

Pocăința – întoarcerea la viața cea conform firii

Cuvântul Domnului este foarte clar. Viața veșnică ne este dăruită prin iertarea fărădelegilor noastre. Iar iertarea nu se dă în niciun alt mod decât numai în Spovedanie. Însă, pentru a primi iertarea în Taina Sfintei Spovedanii nu este de ajuns numai simpla înșirare a păcatelor noastre. Este neapărată necesară pocăința sinceră, însoțită de o adâncă […]