În „Lunea Sfântului Duh”, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană

810

În a doua zi, după Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, numită și „Lunea Sfântului Duh” , Biserica Ortodoxă, cinstește în continuă actualizare prin rugăciunile Sale, pe: „Vistierul bunătăților și Dătătorul de viață”, care este Duhul Sfânt, a Treia Persoană a Sfintei Treimi.

Cu această deosebită ocazie, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Chișinău.

Serviciul divin a început cu sfințirea Antimiselor destinate pentru parohiile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Antimisul este un acoperământ liturgic pe care sunt reprezentate punerea în mormânt și patimile lui Hristos. El se păstrează în Sfântul Altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie.

Originea Antimisului datează din vremea persecuțiilor împotriva creștinilor. Ținând seama că în primele secole creștinii săvârșeau Sfânta Liturghie pe mormintele martirilor, care serveau ca altar de jertfă și că de multe ori, din cauza năvălirii persecutorilor în timpul oficierii Sfintei Liturghii, aceștia înfășurau Sfintele Daruri într-o pânză pentru a-și continua slujba în alt loc, s-a ajuns să se pună în această bucată de pânză părticele din moaștele martirilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Vladimir a exprimat un cuvânt de zidire duhovnicească, spunând că: ”Prin trimiterea Duhului Sfânt în lume, lumea a fost inundată de darurile Sale și omul are posibilitatea de a lua cunoștință de aceste daruri, se poate împărtăși de ele și totodată să înainteze spre desăvârșirea pierdută oarecând, din pricina păcatului strămoșesc”.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
852

Sfânta Liturghie praznicală la mănăstirea „Sfântul Cneaz Vladimir” din Horești, de ziua hramului

Marți, 15/28 iulie 2020, în ziua prăznuirii Sfinților Mucenici Chiric și Iulita (305) și a Sfântului întocmai cu Apostolii Mare Cneaz Vladimir (1015), mănăstirea cu hramul „Sfântul Mare Cneaz Vladimir” din s. Horești, r-nul Ialoveni, a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul ceresc. La ceas de aleasă bucurie duhovnicească, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului […]


Foto