Actualitate

„Mângâietorule, Duhule Sfinte, vino şi te sălăşluieşte întru noi.” Ziua Sfântului Duh la Mănăstirea Curchi

1520

„O, noian purtător de lumină al iubirii celei mântuitoare, Duhule Făcător de viață! Încălzește cu suflarea venirii Tale neamul omenesc cel înghețat întru fărădelegi, grabește pieirea răului cu nepătrunsele Tale judecăți și ne descoperă cum să prăznuim în veșnicie adevărul cel Dumnezeiesc, astfel ca sa fie Dumnezeu totul întru toate, și cele cerești și cele pământești și cei izbaviți din iad, dimpreună să cânte: Aliluia!”

A doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. Cu acest binecuvântat prilej, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Vorbind despre Sfântul Duh, Mitropolitul Antonie de Suroj, ne spune: „Cu adevărat El este singurul Mângâietor, Care ne mângâie în această despărțire a noastră de Hristos, El ne mângâie pe noi care suntem ca niște orfani, care suntem nerăbdători a ne afla cu Dumnezeu, cu Mântuitorul nostru, și care știm că atâta vreme cât suntem legați cu trupul – așa cum spune Sfântul Apostol Pavel -, suntem depărtați de El. Dar pentru a simți ce este pentru noi mângâierea și Mângâietorul, trebuie mai întâi să conștientizăm că trăim despărțiți de El.”

Fiecare creştin trebuie să fie părtaş lucrării Sfântului Duhul. Acest lucru este atât de trebuincios, că acela care nu are Duhul nu este al lui Hristos. Sfântul Teofan Zăvărâtul ne întreabă: ” oare este în tine Duhul harului? Căci el nu rămâne la toţi, ci se mai întâmplă să şi plece. Iată semnele lucrării Duhului în om: mai întâi vine duhul pocăinţei şi îl învaţă pe creştin a se întoarce către Dumnezeu şi a-şi îndrepta viaţa; duhul pocăinţei, săvârşindu-şi lucrarea, îl încredinţează pe creştin duhului sfinţeniei şi curăţiei, căruia îi urmează, în sfârşit, duhul înfierii. Trăsătura celui dintâi e râvna iubitoare de osteneală; trăsătura celui de-al doilea – căldura și dulcea ardere a inimii; trăsătura celui de-al treilea – simţirea înfierii, ce face să iasă din inimă suspinarea către Dumnezeu: „Avva Părinte!”.”

În timpul Sfintei Liturghii, PS Siluan a hirotonit cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii noastre, pe monahul Ambrozie (Russu) în treapta de ierodiacon pe seama mănăstirii cu hramul „Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul” și în treapta de preot pe diaconul Sergiu Botezatu, pe seama parohiei cu hramul Înalțarea Domnului din orașul Orhei.

Să păstrăm în sufletul nostru cu recunoștință și responsabilitate sărbătoarea de astăzi și, poate, Duhul lui Dumnezeu, Care S-a pogorât în chip de limbi de foc peste Apostoli, ne va cerceta și pe noi, ca un foc care ne va aprinde, ca pe Rugul cel aprins, sau Se va atinge de noi ca un glas lin pe care l-a auzit Proorocul în pustie, unde Se afla Dumnezeu, izvorât din smerenia Sa, din dăruirea Sa cea către noi, din dragostea Sa.

Sursa: manastireacurchi.md

 


Articole postate de același autor
1287

Hramul bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” din municipiul Soroca

În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, 8 noiembrie 2021, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca a săvârșit Sfânta Liturghie praznicală în biserica cu același hram din municipiul Soroca. La slujba dedicată Marelui Mucenic Dimitrie au participat părintele paroh, prot. Nicolae CRAVEȚ, împreună cu soborul preoțesc și credincioșii soroceni. În rostirea predicatorială, Episcopul […]