În „Lunea Sfântului Duh”, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană

1332

În a doua zi, după Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, numită și „Lunea Sfântului Duh” , Biserica Ortodoxă, cinstește în continuă actualizare prin rugăciunile Sale, pe: „Vistierul bunătăților și Dătătorul de viață”, care este Duhul Sfânt, a Treia Persoană a Sfintei Treimi.

Cu această deosebită ocazie, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Chișinău.

Serviciul divin a început cu sfințirea Antimiselor destinate pentru parohiile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Antimisul este un acoperământ liturgic pe care sunt reprezentate punerea în mormânt și patimile lui Hristos. El se păstrează în Sfântul Altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie.

Originea Antimisului datează din vremea persecuțiilor împotriva creștinilor. Ținând seama că în primele secole creștinii săvârșeau Sfânta Liturghie pe mormintele martirilor, care serveau ca altar de jertfă și că de multe ori, din cauza năvălirii persecutorilor în timpul oficierii Sfintei Liturghii, aceștia înfășurau Sfintele Daruri într-o pânză pentru a-și continua slujba în alt loc, s-a ajuns să se pună în această bucată de pânză părticele din moaștele martirilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Vladimir a exprimat un cuvânt de zidire duhovnicească, spunând că: ”Prin trimiterea Duhului Sfânt în lume, lumea a fost inundată de darurile Sale și omul are posibilitatea de a lua cunoștință de aceste daruri, se poate împărtăși de ele și totodată să înainteze spre desăvârșirea pierdută oarecând, din pricina păcatului strămoșesc”.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
537

Calea Postului Mare: ziua a XXI-a

Duminica de astăzi, a Sfintei Cruci, s-a împletit de minune cu praznicul închinat Bunei Vestiri. Am simțit firescul vieții: crucea pe care o purtăm zi de zi și veștile bune pe care le primim și le experimentăm la anumite etape ale vieții. Veșmintele albastre purtate de preoți în cadrul slujbei ne duc cu gândul la […]