În Duminica a V-a din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Nicodim a liturghisit la Mănăstirea Zăbriceni

920

În Duminica a V-a a Postului Mare, a Cuvioasei Maria Egipteanca, Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Naşterea Domnului” din comuna Zăbriceni, raionul Edineţ. Ierarhului i-a coliturghisit un sobor de slujitori din care a făcut parte Preacuviosul părinte stareț, arhimandritul Damian (Burlacu) și viețuitori ai mănăstirii.

Pornind de la modelul de pocăință oferit de Cuvioasa Maria Egipteanca, în cuvîntul său de învățătură Ierarhul a menţionat că fiecare zi de post trebuie să fie o nouă treaptă care ne urcă spre cer, şi ne apropie de Învierea lui Hristos. De aceea suntem datori, să ne silim zi cu zi la rugăciune, la înfrînare, la post, la împăcare duhovnicească cu toţi oamenii, la milostenie, la părăsirea păcatelor prin spovedanie şi la unirea cu Hristos prin Sfînta Împărtăşanie.

Cuvioasa Maria Egipteanca a fost în tinereţe o mare păcătoasă. Dar ajungând la Mormîntul Domnului nu putea să intre în biserică pentru păcatele ei cele cumplite. Atunci, venindu-şi în fire a început să plîngă cu amar pentru păcatele sale şi după ce s-a închinat, s-a făcut pustnică în pustiul Iordanului. Acolo s-a nevoit singură 47 de ani, răbdînd grele ispite, foame, gînduri, frig şi lupte de la diavoli. La urmă, fiind descoperită de cuviosul Zosima, un sihastru sfînt, acesta a spovedit-o, a împărtăşit-o cu Sfintele Taine şi după încă un an, a aflat-o adormită în Domnul şi a înmormântat-o acolo. Ea rămîne pentru fiecare un model de ridicare din păcat prin smerenie, post și pocăință.

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
2713

Dicționar al Postului Mare

Biserica utilizează în această perioadă liturgică specială, a Postului Mare, termeni specifici care de multe ori sunt înțeleși superficial sau deloc. Basilica.ro vă propune o selecție a celor mai utilizați termeni auziți la biserică în Postul Paștilor și explicarea lor: Acatistul Bunei Vestiri Acatistul Bunei Vestiri, cel mai vechi acatist, este, ca formă imnografică, prima […]