Împrieteniți-vă copilul cu sfântul al cărui nume îl poartă

4683

În cuvântul său, Despre cum se cade să-și crească părinţii copiii, Sfântul Ioan Gură de Aur vorbeşte despre alegerea numelui de botez al copilului.

Sfântul cunoștea obiceiul de a se da copilului numele unei rude sau al unui erou din literatură, dar el sfătuieşte să i se dea mai curând numele unui sfânt mijlocitor, pentru ca acesta să-i fie exemplu de vieţuire. Dar, chiar şi atunci când dăm copilului numele unei rude, să ne îngrijim a-i face cunoscută viaţa sfântului sau a sfintei al cărui nume îl poartă. Ne putem ruga ca sfântul să-l binecuvânteze pe copil, îi putem aşeza icoana lui la căpătâi, ca mai târziu să-i putem explica amănunte din viaţa sfântului său ocrotitor.

În Biserica noastră există slujbe cu rugăciuni speciale pentru momentele semnificative din viaţa copilului. Ca, de exemplu, rugăciunea ce se face în a opta zi de la naştere când i se dă copilului un nume, rugăciunea la a patruzecea zi de la naştere când copilul este închinat Domnului în biserică, apoi când merge la şcoală pentru prima dată ş.a.m.d. Să nu neglijăm aceste comori de nepreţuit.

Din Maica Magdalena, Sfaturi pentru o educație ortodoxă a copiilor de azi, Editura Deisis, Sibiu, 2006, p.23


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
5972

Ce persoane nu se pot trece pe pomelnic?

Când facem pomelnic pentru Sfânta Liturghie, pe cine să trecem în primul rând? Cel mai mare neam pe care îl avem pe fața pământului nu-i tata și mama, cât veți trăi voi. Cel mai mare neam pe care îl avem nu-i soția, nu-i soțul, ci este preotul care ne-a botezat, și al doilea este nașul […]

Articole postate de același autor
6276

Ţi-am cerut, Doamne…

  Ţi-am cerut, Doamne, putere să am succes în viaţă, Dar m-ai făcut nepuntincios ca să învăţ să mă supun. Ţi-am cerut sănătate ca să înfăptuiesc lucruri mari, Dar am ajuns infirm ca să săvârşesc lucruri mai mari Şi astfel viaţa mea să primescă o altă valoare. Ţi-am cerut bogăţie ca să fiu fericit, Dar […]