Ilustrațiile religioase sunt importante pentru copii

1886

O greşeală indiscutabilă şi profundă a educaţiei religioase obişnuite constă în aceea că ea intelectualizează prea devreme trăirile religioase ale copilului – mai exact, împărtăşeşte idei pentru care inima copilului nu s-a maturizat încă şi care trăiesc apoi în suflet ca nişte abstracţiuni, ca nişte formule lipsite de conţinut. Una sunt imaginile religioase şi cu totul altceva ideile religioase.

Copilul are nevoie de cele dintâi şi cu cât acestea sunt mai accesibile şi mai limpezi, cu atât este mai puternică stăpânirea lor asupra sufletului copilăresc; pentru cele din urmă, copiii trebuie să se maturizeze. Imaginile religioase sunt indispensabile pentru exprimarea ideilor religioase – aceasta este funcţia lor. Iată de ce nu există material educativ mai bun decât istorisirile despre Iisus Hristos, despre Maica Lui, despre Sfinţi. (Protoiereul Vasilie Zenkovskii)

 

(Cum să educăm ortodox copilul, Editura Sophia, București, 2011, p. 98)


Articole postate de același autor
4272

De ce este nevoie de pâine și vin la pomenirea celor adormiți

Dintre lucrurile sau darurile absolut necesare pentru săvârșirea slujbei înmormântării, a parastaselor sau a pomenirilor morților, în general, și a Sfintei Liturghii, în special, fac parte și cele două elemente principale ce întrețin viața omului: pâinea și vinul. Pâinea, colacul sau prescura sunt necesare ca daruri pentru cel adormit, întrucât ele reprezintă, datorită compoziției lor, […]