Ilustrațiile religioase sunt importante pentru copii

503

O greşeală indiscutabilă şi profundă a educaţiei religioase obişnuite constă în aceea că ea intelectualizează prea devreme trăirile religioase ale copilului – mai exact, împărtăşeşte idei pentru care inima copilului nu s-a maturizat încă şi care trăiesc apoi în suflet ca nişte abstracţiuni, ca nişte formule lipsite de conţinut. Una sunt imaginile religioase şi cu totul altceva ideile religioase.

Copilul are nevoie de cele dintâi şi cu cât acestea sunt mai accesibile şi mai limpezi, cu atât este mai puternică stăpânirea lor asupra sufletului copilăresc; pentru cele din urmă, copiii trebuie să se maturizeze. Imaginile religioase sunt indispensabile pentru exprimarea ideilor religioase – aceasta este funcţia lor. Iată de ce nu există material educativ mai bun decât istorisirile despre Iisus Hristos, despre Maica Lui, despre Sfinţi. (Protoiereul Vasilie Zenkovskii)

 

(Cum să educăm ortodox copilul, Editura Sophia, București, 2011, p. 98)


Articole postate de același autor
1389

Pe toate să le înfruntaţi cu iubire, cu bunătate, cu răbdare şi cu smerenie

Se întâmplă de multe ori ca cineva să simtă un necaz peste măsură din pricina stării acestei lumi. Să sufere văzând că voia lui Dumnezeu nu se împlineşte astăzi de către oameni, şi nici de către el însuşi. Să-l doară cu durerea trupească şi sufletească a celorlalţi. Această sensibilitate este un dar de la Dumnezeu. […]