Grijă pentru refugiaţii ucraineni în Vicariatul Orhei

1141

În autocare, cu mașinile proprii sau chiar pe jos mii de refugiați trec zilnic frontiera pentru a ajunge în Republica Moldova. Unii își continuă drumul spre occident, iar alții rămân în țara noastră, pentru un timp nedeterminat. Chiar dacă numărul lor este impunător, cu toții sunt primiți cu brațele deschise de oameni gata să-i ajute.

Cu binecuvântarea IPS Mitropolit VLADIMIR, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, în sprijinirea persoanelor refugiate s-au implicat preoții și credincioșii din raionul Orhei. Numărul refugiaților care și-au găsit adăpost temporar în raionul Orhei depășește câteva sute de oameni. Recent, în sprijinul refugiaților din vicariat, a venit și parohia ortodoxă “Sfântul Nectarie” din orașul Parma, Italia, preot paroh, Dimitrie Doleanschii.

Un camion plin cu ajutoare, constând în alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte, jucării și alte lucruri necesare, oferite de compatrioții noștri din Italia au fost repartizate în localitățile Orhei, Peresecina, Pelivan, Lucășeuca, Ciocâlteni, Seliște, Brăviceni, Păhărniceni, Mitoc, Feodorăuca, Nicolăeuca, care găzduiesc refugiați.

 „Nădăjduim că, rămânând în rugăciune, se va statornici pacea, dar până atunci încercăm să le fim alături celor care își găsesc refiugiu la noi.  Momentele pline de durere, de frică și nesiguranță, prin care trec persoanele refugiate, în cea mai mare parte mame și copii, pot fi ameliorate cu bunătate și solidaritate din partea noastră. Să manifestăm împreună grijă, bunătate, să încercăm să-i adăpostim, hrănim și îmbrăcam pe cei care au nevoie de sprijinul nostru, după cum ne îndeamnă Mântuitorul Însuși. Mulțumim conaționalilor noștri și italieni pentru ajutorul acordat, dar și fiecărui creștin care prin rugăciune și fapte își arată compasiunea față de cei, care în aceste zile sunt nevoiți să ia calea pribegiei,” a menționat PS Siluan, Ierahul Orheiului.

Mulți credincioși ai vicariatului, alături de preoți, și-au oferit casele pentru asigurarea de cazare şi masă pentru familiile de refugiaţi ucraineni.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1356

”Campusul universitar: o istorie în istorii” – tema conferinței de la USM

În seara zilei de miercuri, 31 martie, în cadrul serilor duhovnicești de la biserica USM a fost abordată tema: ”Campusul universitar: o istorie în istorii”. Invitatul serii a fost profesorul și cercetătorul Ion Valer Xenofontov. În contextul celor 75 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova și celor trei decenii de la […]