Festivalul pascal din Fălești

986

Marți, 30 aprilie 2018, în incinta palatului de Cultură din orașul Fălești, s-a desfășurat festivalul cântului pascal, cu genericul „Cânta-voi Dumnezeului meu”, ediţia a IX-a, organizat de către Secţia raională Cultură şi Turism în colaborare cu blagocinii din raionul Făleşti: protoiereul Antaolie Negură și protoiereul Oleg Fistican. Debutul evenimentului a fost binecuvântat de Preasfințitul Marchel, coordonat de domnul Grigore Budu, șeful Secției de Cultură și moderat de doamna Ludmila Negrii.

Primul grup coral care a deschis festivalul cântului pascal a fost corul preoțesc „Axios”, urmat de coruri și ansambluri din localitățile: Pârlița, mănăstirea Glinjeni, Mărăndeni, Doltu, Sarata Veche, Bocani, Obreja Veche, Musteață, Taxobeni, Albineț, Călugăr, Năvârneț și Izvoare.

După evoluarea corurilor și aprecierea expozițiilor pascale, organizatorii au mulțumit participanilor pentru receptivitate, oferindu-le iconițe și diplome de participare.

Festivalul contribuie la descoperirea, renaşterea, propagarea şi păstrarea cântecului popular de cult, familiarizând spectatorii cu un gen de muzică mai puţin folosit — muzică religioasă, tradiții pascale şi în special cântecul popular pascal, creaţii de valoare ce ţin de viaţa Mântuitorului, aducând creștinii mai aproape șimai profund spre înţelegerea fenomenului de sacralitate şi dumnezeiesc.

sursa ephbalti.md


Articole postate de același autor
2310

Ungaria vrea referendum privind primirea migranților în țară

Prim ministrul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat miercuri organizarea unui referendum privind planul european de relocalizare a refugiaților între țările membre ale Uniunii Europene pentru care ţara sa se opune. Guvernul de la Budapesta acuza UE de ”abuz de putere” și este de părere că, primirea imigranților va duce la destrămarea Europei. Orban a declarat […]


Foto