PENTRU A ÎNCEPE UN PROCES de vindecare, este necesar, de multe ori, doar un impuls exterior – fie influența unei persoane cunoscute sau care ne-a impresionat în vreun fel, fie o lectură care ne dumirește puțin.
Totuși, PENTRU A CONTINUA acest proces este, în primul rând, nevoie de motivația interioară – vocea care ne îndeamnă spre A CREȘTE, spre A CLARIFICA, spre starea de BINE –, de susținerea unor persoane care merg în aceeași direcție, și, deloc în ultimul rând, de ÎNȚELEGEREA și CONȘTIENTIZAREA procesului.
În acest scop, am simțit că este nevoie să EXPLICĂM, să CLARIFICĂM și să povestim din propria experiență de pe drumul vindecării personale, pentru a înțelege prin ce trecem cu toții, de ce apar anumite stări/decepții/dependențe/nevoi/probleme și cum le putem depăși sau soluționa.
Astfel, articolul de astăzi vine să vorbească despre modul în care reacționează organismul la unele alimente și despre felul în care putem compensa produsele/alimentele la care organismul nostru reacționează violent/cu durere/suferință.
Carnea are efect intens foarte acid și constipant. DAR, prin neurotransmițătorii pe care îi conține are efect tonic, puțin agresiv, dar de menținere a unei stări de echilibru relativ (fie și pur și simplu datorită ”amorțirii” pe care o produce în organism, care ne ajută să ne liniștim.
Neurotransmițătorii sunt ”mesagerii” organismului, ne dau forță de acțiune, o stare de bine și bucuria de a trăi. Sunt produși de către glandele suprarenale sau țesuturile cerebrale sub influența suprarenalelor. Dacă, însă, suprarenalele sunt epuizate, în organism nu se mai pot secreta neurotransmițători, fapt ce duce la depresie, tristețe, slăbiciune, deznădejde și senzația de lipsă a ”sensului vieții”. De aceea, multe persoane nici nu își închipuie viața fără carne.
Cum înlocuim carnea în post sau atunci când organismul este prea acid pentru a o putea consuma, sau organele sunt atât de suferinde încât nu mai poate digera și elimina carnea?
Prin susținere suprarenală:
- pătrunjel (crud, bine mărunțit în salate sau în ceaiuri sau supe) și toate celelalte frunze verzi
- rădăcinoase (sfeclă, morcov, țelină, cartofi dulci, fenicul, etc.)
- leguminoase (năut, linte, mai rar, fasole, mazăre)
- suplimente NATURISTE de susținere suprarenală (Rhodiola, Ashwagandha, Adrenal Vitality – se găsesc fie pe plafar.md fie pe ebay.com). Sunt FOARTE IMPORTANTE datorită echilibrului pe care încep să îl aducă glandelor noastre atât de deteriorate.
- extracte gemoterapice (Extract de muguri de coacăz negru, stejar, arin negru, de la PlantExtrakt – plafar.md)
- rugăciune și vorbe bune
- ocupații ce ne aduc bucurie – plimbări, timp în natură, oameni bogați sufletește, muzică bună, pasiuni, etc.
E BINE DE ȘTIUT că, în special pentru persoanele foarte dependente de carne, în procesul de vindecare carnea se scoate ULTIMA din dietă, atunci când organismul NU O MAI CERE, anume pentru că SUSȚINE suprarenalele epuizate ale omului contemporan. Atunci când începem să renunțăm câte puțin la carne, o vom face prin înlocuiri: carnea roșie (porc/vită), prin carne de pui (bio), apoi puiul – prin pește. Poate dura luni sau chiar ani până să dispară necesitatea de carne, datorită regenerării organismului, și NU a reacțiilor de deranj ale organismului la consumul ei.
Aceasta nu este totuși o justificare pentru a rămâne în vechile obiceiuri și a consuma carne în cantități mari și combinații fantasmagorice. 30-50 g combinate DOAR cu o salată și FĂRĂ garnitură(orez,cartofi, etc.) sunt de multe ori mai mult decât suficient
Făina albă, glutenul și orice îl conține – pâine, biscuiți, plăcinte, produse de panificație, cereale cu gluten - grâu, orz, secară, griș: toate acestea, prin conținutul de gluten, cleios, ”lipesc” intestinele (gluten vine de la glue – clei, în limba engleză) și crează un strat de mucus și ”clei” care împiedică orice fel de absorbție intestinală. Glutenul mai este o proteină masivă, greu de procesat pentru ficat, și îl afectează direct.
De asemenea, prin constipația pe care o produce, blochează sau încetinește mult filtrarea renală, fapt ce împiedică procesul de curățenie în zona capului – de aici depresia, tristețea pe care o vedem pe fețele celor mai mulți din jur, și o tiroidă în mare suferință. Adăugăm aici și gândirea confuză, încețoșată (intestinul este în DIRECTĂ relație cu creierul, iar un blocaj intestinal indică un blocaj de gândire, așa-numita CONSTIPAȚIE MENTALĂ despre care vom mai discuta).
Grâul modern CREȘTE GLICEMIA MAI MULT decât ciocolata, zahărul sau cola! ATENȚIE persoane ce suferă de diabet!
Mai mult, grâul conține o serie de proteine ce acționează ca un drog asupra organismului, astfel încât după 3-4 zile de scoatere a glutenului din consum, începe să apară sevrajul – pofta necontrolată urmată de nervozitate. Aceste stări dispar abia după 2 săptămâni de eliminare a glutenului, iar după 1 lună deja se simte diferența, asupra stării generale a organismului – mai mult calm, mai multă limpezime mentală, mai puțină constipație și ”agățare” de oameni, idei, gânduri, probleme, ocupații.
Iată două articole foarte lămuritoare pe această temă în care veți descoperi că grâul/glutenul sunt factori ce au contribuit MAJOR la instalarea multor boli ale lumii noastre.
http://www.centrulnatura.ro/pericolul-fainii-de-grau-2/
http://www.centrulnatura.ro/pericolul-fainii-de-grau-partea-a-2-a/
Cum înlocuim atât de poftitele făinoase? Alternative avem, slavă Domnului.
- făină pentru pâine/plăcinte/pizza – făină din boabe de hrișcă verde sau soriz (se vinde pe internet) râșnită într-o râșniță obișnuită de cafea, sau chiar făină din ovăz.
- galete/crackeri de orez/hrișcă/porumb, din magazin (FĂRĂ GLUTEN)
- biscuiți din cereale fără gluten (FĂRĂ grâu!) făcuți acasă.
- pentru foi de plăcinte subțiri - foi de orez, din magazine gen Fidesco/Nr1
- se pot face și crackeri din făină de năut (boabe de năut râșnite)
Rețetă simplă de biscuiți de post fără gluten:
fulgi de ovăz, sau orez/hrișcă/mei/porumb râșnit,
fructe uscate tăiate mărunt,
o banană
și puțin ulei de cocos,
puse în formă rotundă pe hârtie de copt 20 minute vor fi foarte apreciați și gustoși.
Rețetă de plăcinte fine de post fără gluten:
Se pregătește umplutura (varza sau cartofii, cu fructe, personal, nu am încercat)
Foile de orez se înmoaie și se umplu
Se pun plăcintele obținute în tavă, pe hârtie de copt, și se ung, între ele și deasupra cu puțin ulei de cocos. se dau la cuptor.
Rețetă de colăcel/pâine, de post, fără gluten (Va ieși destul de îndesat! Dar e gustos și sățios.)
hrișcă verde (de la Metro sau piața centrală) se râșnește în râșița de cafea în cantitatea dorită
se adaugă sare (de Himalaya, preferabil), alte condimente după dorință (oregano, bazilic, paprica, etc.)
ulei de cocos (1 linguriță)
Bicarbonat de natriu stins cu suc de lămâie, dacă se dorește să crească puțin. Nu am încercat cu maia.
Se frământă cu apă, până la încorporare, apoi se lasă câteva minute să se odihnească (10-15). Se modelează apoi după dorință (colac/pâine, foi de plăcintă ce se pot umple, etc.)
Există și o frumoasă gamă de produse fără gluten și zahăr la patiseriile Dulcinella.
Săptămâna viitoare vom continua excursia în lumea alimentelor și a efectelor lor și vom explora alternativele și sprijinul pe care îl avem la dispoziție.
Să nu uităm că postul nu este nicidecum un scop în sine, ci UN INSTRUMENT pe care îl folosim pentru a ne LIMPEZI interiorul, MINTEA, pentru a înlătura ceea ce ne îmbolnăvește și NE ÎMPIEDICĂ SĂ IUBIM. Fără conștientizări/schimbări interioare și , orice post/dietă/abținere de la anumite alimente se transformă în BLOCAJ.
Post binecuvântat, minte limpede și inimă caldă vă doresc!
Cu mult drag,
Oltea Boldureanu