Să ne simplificăm viața – aspecte practice

5994
 

Trăim în goană. Ne grăbim, alergăm, avem un milion de lucruri de făcut pe care le facem în grabă, fără profunzime și fără urmă de dragoste - suntem pe autopilot și facem totul mecanic. Este de înțeles - trăim în secolul vitezei. Și al stressului cronic. DAR oare știm că se poate și ALTFEL? Vom spune: ”Dar toți fac la fel!”. Oh, acest ”toți” pe care îl tot afișăm ca scuză și care ne cufundă deseori în cele mai neplăcute situații și în păcate pe care le-am evita cu ușurință dacă am fi mai conștienți și am îndrăzni să fim, măcar puțin, ALTFEL. Da, m-am săturat să gonesc, veți spune, dar ce putem schimba?

Putem dobândi SIMPLITATEA. În gândire, în hainele pe care le purtăm, în lucrurile pe care le avem, în mâncarea noastră de zi cu zi, și în orice aspect al vieții noastre.

Să încercăm ca, în această perioadă de pregătire pentru Sfintele Sărbători de Paști, să ne SIMPLIFICĂM viața, pentru a dobândi și un suflet mai simplu, mai multă liniște și, astfel, mai multă apropiere de Dumnezeu. Iată și câteva sugestii practice:

1. Să ne simplificăm garderoba. Să scoatem toate hainele din dulap și să vedem ce nu ne mai vine, sau nu ne mai place, sau nu mai este în stare bună. Toate hainele pe care nu le-am mai purtat timp de un an trebuie scoase din garderobă. Apoi, să dăruim celor mai săraci ca noi toate aceste haine care pe noi ne încurcă, însă pentru altcineva ar fi un mare dar și ajutor. Totuși, înainte de a face acest lucru, să le curățăm, călcăm și împachetăm frumos, știind că tot ce dăm, dăm lui Hristos! Astfel vom elibera și spațiu în dulap, dar și în mintea noastră, care își va găsi mai repede liniștea.

2. Simplificarea locuinței. Ați observat câte obiecte care ”strâng praful” se adună de-a lungul timpului în casa noastră? Să ne facem un obicei ca, în fiecare săptămână, să petrecem 15-30 minute pentru a strânge toate lucrurile pe care nu le mai folosim. Dacă avem obiecte primite de la cineva drag dar care ne ocupă loc și nu mai sunt utile, putem face o poză pe care să o păstrăm, iar obiectele să le dăruim. Regula este aceeași - ce nu folosești timp de un an nu îți trebuie. Să curățăm și micile ”lăzi de gunoi” din casă - locurile unde se adună tot felul de lucruri, atunci când ne grăbim și nu mai ajungem să ducem totul la loc. O noptieră care se umple mereu de hârtii, un capăt de pat mereu plin de hăinuțe, cu toții avem astfel de ”lăzi de gunoi” în casă. Să le curățăm, și, în același loc, să punem, de exemplu, o vază cu flori sau un suvenir frumos, o fotografie, care să creeze o atmosferă plăcută acolo unde era o impresie de delăsare și neglijență.

3. Să ne simplificăm mâncarea. Cheltuim ore în șir să facem o mâncare ”cât mai gustoasă”, amestecăm tot felul de produse, câteodată punem și câte 20-30 de ingrediente într-un singur fel de mâncare. Dar oare este nevoie cu adevărat de acest lucru? Până și medicii ne spun că cea mai sănătoasă mâncare este cea din maxim 3-4 ingrediente. Dacă v-aș spune să vă gândiți la 20 de lucruri odată, ce ați face? Dar stomacul, sărmanul, ce face când are de descompus 20 de alimente, total diferite? Să ne străduim să gătim cât mai puțin - cu cât mai crud, cu atât mai sănătos. Ideal este ca meniul nostru să conțină peste 70% crudități (fructe, legume). De ce să cheltuim atâta energie pentru o supă de legume când putem face o salată? Sau de ce să pierdem atâta timp ca să facem nu știu ce tartă de fructe, când le putem consuma crude, iar timpul rămas să îl petrecem împreună cu familia? Nu vă temeți de fructe! Mâncați cât mai multe, dar pe stomacul gol și fără să le amestecați cu altceva. Fructele calmează aciditatea și sunt hrana cea mai valoroasă, iar pentru creier sunt hrana perfectă ! De asemenea, să cumpărăm, pe cât posibil, numai alimente integrale - adică fructele, legumele așa cum le-a dat Dumnezeu - tot ce e prelucrat de om, ambalat, împachetat, se face, de cele mai multe ori, o cauză majoră a bolilor noastre.

4. Să nu ne ”lăcomim” la lucru. Mai bine să ne ocupăm, într-o zi, de 3-4 lucruri pe care să le facem calitativ, decât de 10 lucruri făcute ”de mântuială”. În timp ce lucrăm, să nu uităm să ne rugăm, pe cât posibil - vom căpăta astfel și o ”detașare” de lucrul pe care îl facem, fiind mai atenți și, deci, făcând totul mult mai conștient și mai bine.

SE POATE să fii simplu, și este singura cale de dobândire a liniștii în lumea agitată și nebună de astăzi! Timpul care ne rămâne, atunci când scoatem din viața noastră tot ce nu ne e de folos, îl putem folosi în atâtea feluri minunate și este un dar neprețuit al Domnului! Să ne rugăm, să dăruim, să petrecem timp cu familia, să ne sunăm un prieten vechi, toate acestea sunt posibile atunci când SIMPLIFICI - sau, în limbaj duhovnicesc, când TE SMEREȘTI!

Să nu ne temem de SIMPLITATE!

Oltea Boldureanu (Grosu)

 

Articole Asemănătoare
4139

Noi avem haină de nuntă?

Ce înseamnă haina de nuntă? Ce înseamnă haina de nuntă pentru noi, care venim la biserică? Pe unii îi vedem că se îmbracă mai frumos. Alţii nu se îmbracă frumos pentru că nu au haine sau nu au tragerea de inimă pentru veşmintele exterioare. Dar toţi trebuie să ne îmbrăcăm în haina slăvirii lui Dumnezeu. […]

Articole postate de același autor