Din momentul în care o fată devine mamă, încetează de a mai fi copil și începe să se jertfească

520

O tânără, înainte de a se căsători, poate dormi dimineaţa chiar şi până la ora zece şi poate dori ca şi ceaşca de lapte să i-o pregătească mama ei. Nu are chef să facă nimic. Le vrea pe toate de-a gata, şi vrea ca toţi să poarte grijă de ea. Are pretenţii de la mama, pretenţii de la tata, iar ea îşi caută de huzurul ei. Deşi există dragoste în firea ei, ea nu se dezvoltă, pentru că primeşte mereu ajutor şi binecuvântare de la mama ei, de la tatăl ei şi de la fraţii ei.

Însă din clipa în care devine mamă, seamănă cu motorul care cu cât este mai accelerat, cu atât se încarcă mai mult, pentru că dragostea lucrează mereu. Mai înainte dacă o deşteptai, striga de ce o deranjezi. După aceea însă, atunci când plânge copilul, chiar dacă nu doarme toată noaptea, nu-i vine greu, ci îl îngrijeşte pe copil şi se bucură. De ce? Pentru că încetează de a mai fi copil. A devenit mamă şi a venit vremea jertfei, a dragostei. 

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Viața de familie, Traducere din limba greacă de Ieroschim. Ştefan Nuţescu, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 83-84)


Articole postate de același autor
1824

† Sfântul Ierarh Grigorie Teologul (de Nazianz), Arhiepiscopul Constantinopolului

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul (329-389), cunoscut și ca Grigorie de Nazianz, și este sărbătorit în calendarul ortodox la data de 25 ianuarie/7 februarie. Face parte din marii părinți și învățători ai Bisericii, datorită scrierilor și a luptei sale împotriva ereziilor în sinodul de la Constantinopol din anul 381. Numele de Teologul i s-a atribuit în special […]