Educaţia copilului – cea mai înaltă artă

3118

Referindu-se la educaţia sufletului copilului, Sfân­tul loan Gură de Aur consideră că „nu este o artă mai mare decât aceasta”, iar cel ce o practică „tre­buie să fie mai priceput şi mai talentat decât un pictor şi decât un sculptor”.

Sufletul copilului este asemănat cu o pânză albă, care, odată vopsită, îşi va păstra culoarea şi tonul până la sfârşit, indiferent de eforturile de a o schimba sau repicta. Dacă de la început culorile au fost bine şi armonios alese, adică dacă au fost bine zugrăvite în sufletul său virtuţile creştine, acestea se vor păstra până la sfârşitul vieţii sale. Dacă, dimpotrivă, în sufletul său au crescut „spinii păcatelor”, înlocui­rea sau schimbarea lor cu faptele bune se va face cu anevoie.

 

(Pr. prof. dr. Ioan C. Teșu, Familia contemporană, între ideal şi criză, Editura Doxologia, Iaşi, 2011, p. 205)


Articolul Următor
Articole postate de același autor
661

Canonizarea Sf. Dumitru Stăniloae, o bucurie pentru lumea teologică: Se reia tradiția primelor secole

Vestea canonizării strălucitului teolog, preotul mărturisitor Dumitru Stăniloae, a adus bucurie în rândul teologilor români.  Basilica.ro a luat pulsul facultăților de teologie din țară, unde a activat Sfântul Dumitru Stăniloae: București și Sibiu. București „Am așteptat cu bucurie și speranță momentul canonizării celui mai strălucit și reprezentativ teolog român, Părintele Dumitru Stăniloae”, mărturisește Pr. Ștefan […]