Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Schimbarea la Față a Mântuitorului” din or. Sumî, Ucraina, în cinstea Icoanei Mântuitorului făcătoare de minuni „Pâinea vieții”

531

Luni, 13 decembrie, 2021, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a luat parte prin slujire la săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Mitropolitană „Schimbarea la Față a Mântuitorului” din or. Sumî, Ucraina.

Menționăm că Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru a fost invitat de Înaltpreasfințitul Evloghie, Mitropolit de Sumî și Ahtâr, pentru a lua parte la slujba solemnă în cinstea primii aflări a Icoanei Mântuitorului făcătoare de minuni „Pâinea vieții” din Malaia Cernetcina.

În dimineața zilei, Ierarhii au fost întâmpinați călduros de slujitori și credincioșii prezenți.

Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită într-o solemnitate deosebită de Înaltpreasfințitul Mitropolit Evloghie, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru, în prezența unui impunător sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru a ținut un consistent cuvânt predicatorial, în care a explicat mesajul evangheliei citite, oferind și sfinte învățături folositoare spre mântuire în aceste timpuri pline cu multe ispite și grele încercări duhovnicești. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a relatat și secvențe din viața Sfântului Apostol Andrei, care este astăzi cinstit

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru l-a felicitat pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Evloghie, pe slujitorii prezenți, dar și mulțimea credincioșilor, cu sărbătoarea de astăzi, dorindu-le bucurii duhovnicești, pace și liniște sufletească, puterea și ajutor de la Dumnezeu pe cale mântuirii.

În mod deosebit, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru, a ținut să-i mulțumească Înaltpreasfințitului Evloghie, pentru invitație și primirea călduroasă, adresându-i cuvinte de înaltă apreciere pentru prodigioasa activitate arhipăstorească pe care o înfăptuiește străduitor.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Petru a ținut să menționeze și faptul că, întrucât a fost colegi la Seminar Teologic la Odessa, formând de atunci o adevărată prietenie de viață, poate spune cu toată certitudinea că Înaltpreasfințitul Evloghie s-a dovedit a fi în timp un adevărat slujitor evlavios, un rugător umilincios, străduitor, ostenitor și exemplar în toate activitățile și ascultările încredințate.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
2400

Doamne, ajută sufletului meu să ajungă la libertate și lumină!

Tu nu ceri mult de la mine, Iubirea mea. Cu adevărat, oamenii cer mai mult. Sunt învăluit într-un înveliș gros de nonexistență care-mi acoperă ochii sufletului meu. Tu, Doamne, îi ceri doar sufletului meu să-și scoată învelișul cețos și să-și deschidă ochii spre Tine, puterea mea și adevărul meu. Oamenii îmi cer să-mi învelesc sufletul […]


Foto