În Duminica a XXV-a după Cincizecime, ÎPS Mitropolit VLADIMIR a liturghisit la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

385

În Duminica a XXV-a după Cincizecime (a III-a din post), 12 decembrie 2021, Înaltpreasfințitul VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău. 

Alături de Întâistătător au înălțat rugăciuni Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan împreună cu soborul preoțesc iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul arhieresc mixt al Catedralei Mitropolitane.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, cuvinte la tâlcuirea Sfintei evanghelii de astăzi au fost oferite de către Părintele Secretar, Prot. mitr. Vadim Cheibaș.

Pericopa Evanghelică de astăzi, ne istorisește despre Vindecarea femeii gârbove din Evanghelia după Luca, cap. 13. 10-17.

Domnul Nostru Iisus Hristos văzând-o pe această femeie care avea de optsprezece ani un duh de neputință și care era gârbovă, i-a zis: Femeie, ești dezlegată de neputința ta. Prin această dezlegare, Domnul Hristos voia să arate femeii și celor ce erau cu El în sinagogă că orice neputință și orice durere trupească își are originea într-o cădere sufletească. Toate suferințele omenești sunt consecințele păcatelor săvârșite de noi, de aceea Domnul Iisus Hristos înainte de a o vindeca, o dezleagă de păcatele ei, și ca urmare a acestei dezlegări femeia se vindecă de neputința sa.

Omenește, cei care erau cu Domnul Hristos, ar fi trebuit să se bucure în acele momente că o femeie neputincioasă s-a vindecat de boala sa, și când ea îl slăvea pe Dumnezeu, vine mai marele sinagogii, zicând: Șase zile sunt în care trebuie să se lucreze; deci veniți în aceste zile și vă vindecați și nu în ziua sâmbetei. Domnul Hristos nu a săvârșit o lucrare care să-i aducă un profit oarecare, ci s-a milostivit de această fiică a lui Israel care era de atâția ani chinuită.

În a treia Duminică din Postul Nașterii Domnului, creștinii care au primit dezlegare de la duhovnic prin Sfânta Taină a Mărturisirii, s-au învrednicit a primi Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos spre iertarea păcatelor și spre viața de veci.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
429

Film serial dedicat Sfintei Maici Matrona – disponibil integral cu subtitrare în limba engleză

Serialul documentar „The Wonderworker Woman (Făcătoarea de minuni)” dedicat Sfintei Matrona din Moscova poate fi vizionat integral cu subtitrare în engleză. Șapte luni de muncă laborioasă au fost necesare ca toate cele 12 părți ale seriei să fie puse la dispoziția publicului și cu subtitrare în engleză, informează Orthochristian. Filmul a fost realizat pe parcursul […]


Foto