Duminica Ortodoxiei sărbătorită la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

884

În prima duminică din Postul Mare, dedicată triumfului Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, a Sfântului Vasile cel Mare, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Mitropolitului i-au coliturghisit Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și Eclesiarh al Catedralei, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai Catedralei.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul arhieresc mixt al Catedralei mitropolitane condus de Dna Dirijor Angela Angheni.

În Duminica Ortodoxiei, Biserica Ortodoxă prăznuiește restabilirea cultului sfintelor icoane în urma Sinodului al șaptelea ecumenic.

Astăzi, cu evlavie ne aducem aminte de biruința asupra ereziilor și participăm cu gândul la celebrările care au avut loc în Constantinopol în secolul al IX-lea, când cu participarea activă a evlavioasei împărătese Teodora și cu tot sprijinul ierarhiei Bisericii și al credincioșilor, s-a pus capăt epocii iconoclaste.

În Duminica Ortodoxiei sunt comemoraţi anual martirii şi mărturisitorii care au apărat dreapta credinţă.

Mitropolitul s-a rugat în mod special pentru arhiereii, preoţii şi laicii ce au trăit în vremuri de prigoană și care nu s-au temut nici de suferinţe şi nici de moarte şi au lăsat pentru generaţiile ce le-au urmat „comoara nepreţuită a Ortodoxiei”.

După Ectenia întreită, ÎPS Vladimir a rostit și o rugăciune pentru pacea lumii și pentru încetarea conflictului armat din Ucraina.

La finalul primei săptămâni a Postului Mare, în dorinţa de a se împărtăși cu Hristos, mulţime de credincioși de toate vârstele, s-au apropiat de Potirul Domnului pentru a primi Sfânta Împărtăşanie.

Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în cea de-a doua Duminică a Postului Mare, închinată Sfântului Grigore Palama.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
2379

Cum să recunoaștem și cum să biruim akedia

Akedia sau doborârea duhovnicească se naşte din diferite pricini, îndeosebi din bolile noastre fizice. În cazul acesta, akedia este suprimată prin insuflarea duhovnicească, prin interese duhovniceşti. Duhul este osârduitor, însă trupul este neputincios, este scris în Scriptură. Sfântul Apostol Pavel era asaltat de o neputinţă fizică: „Datu-mi-s-a un ghimpe în trup”, spune el, „să mă […]