Duminica după Nașterea Domnului la Catedrala Mitropolitană din municipiul Chișinău

790

În prima Duminică după Naşterea Domnului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din municipiul Chișinău.

Alături de Întâistătător au înălțat rugăciuni Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane și un sobor de preoți, diaconi și ipodiaconi.

Duminica după Nașterea Domnului este ultima din anul calendaristic, conform calendarului vechi neîndreptat.

Biserica a rânduit ca în această Duminică la Sfânta Liturghie să se citească textul evanghelic despre fuga Sfintei Familii în Egipt.

Având binecuvântarea Mitropolitului, Părintele Vadim Cheibaș a reflectat asupra textului evanghelic duminical care expune „Fuga în Egipt” (Matei 2:13-23),  amintind că Egiptul a fost o țară „în care evreii au cunoscut robia și umilința, fiind considerată blestemată și plină de idoli”.

Chiar dacă îndată după Nașterea Sa pruncul Iisus este întâmpinat cu bucurie de îngeri, păstori și de magii de la Răsărit, totuși este primit cu ostilitate și amenințare cu moartea de regele Irod al Iudeii.

Din acest motiv pruncul Iisus este ocrotit de îngeri care îl îndeamnă pe dreptul Iosif să meargă în Egipt până la moartea lui Irod.

Pericopa Duminicii vorbește și despre întoarcerea din Egipt a Sfintei Familii. Intenția lui Iosif a fost se pare să se întoarcă în Betleemul iudeii întrucât de acolo provine familia davidică și cum știm dreptul Iosif face parte din această familie, însă întrucât în Iudeea domnea fiul lui Irod cel Mare, Arhelau, Iosif hotărăște să meargă cu Familia Sfântă în orașul Nazaret pentru că iată că ni se demonstrează încă o dată că Mântuitorul a fost un pelerin pe pământul acesta, el plecând din Betleem în Egipt, întorcându-se în Galileea, apoi mergând în Capernaum, Ierusalim, aproape în toată Țara Sfântă, ce arată că El a venit să fie pelerin pe pământ, încercând să vestească Evanghelia Mântuirii. Și omul este un pelerin pe pământul acesta, trebuie să înțeleagă că nu este cetate stătătoare pe acest pământ și noi trebuie să căutăm Împărăția lui Dumnezeu pe care ne-a promis-o și ne-a pregătit-o.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
514

Sf. Serafim de Sarov prăznuit la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca

Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a liturghisit la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca. La Sfânta Liturghie s-au rugat Prot. mitr. Alexandru Ilescu, chelar al Catedralei sorocene, clericii și enoriașii prezenți la rugăciunea comună. Sfântul Serafim a fost un […]


Foto