Îngrijirea de cei în creștere este șansa de a avea buni creștini, cu inimă curată și gânduri drepte

1896

 Părintele Ghenadie Dascăl, parohul bisericii cu hramul ,,Sf. Nicolae’’ din comuna Văratic, raionul Râșcani, este slujitorul care se implică foarte mult în viața tinerilor pentru a-i ajuta să devină buni creștini, cu inimă curată și gânduri drepte.

  În primăvara anului 2015, sfinția sa, cu susținerea asociației ,,Ajutor Creștin din Moldova”, a creat  Clubul de Tineret ,,Tineri și maturi”. Scopul Clubului era să prevină excluderea tinerilor vulnerabili din societate prin implicarea lor în activități de ordin social și instruirea pentru a deveni cetăţeni activi în localitatea lor natală.

Inițial membrii Clubului au realizat un proiect de voluntariat, ajutând bătrânii din sat la tot felul de munci. Despre acest proiect, care a fost de mare rezonanță, au scris jurnaliști din Germania, și astfel despre ei au aflat tinerii din mai multe țări ale lumii.

  Până acum Clubul de Tineret „Tineri și maturi” din comuna Văratic a avut și alte realizări frumoase: membrii lui au participat activ la înălţarea şi amenajarea sediului Clubului, care a fost inaugurat pe 28 septembrie 2015.

  În ziua marelui praznic duhovnicesc Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, tinerii voluntari au organizat o ceată de colindători, care au pregătit un program de colinde autentice și au umblat pe la casele consătenilor. Banii adunaţi au fost donaţi Teodorei Cebanu, o fetiță de doar 8 luni și jumătate din Chișinău, diagnosticată cu o boală rară, fiind singurul caz în Moldova. Astfel, tinerii, aducând oamenilor vestea cea bună despre Nașterea Mântuitorului, au reuşit să demonstreze şi întruchiparea dragostei și grijii lui Dumnezeu pentru această copilă.

  În primăvara anului curent, membrii Clubului de Tineret ,,Tineri și maturi”, în parteneriat cu primăria și școala din localitate, au organizat o acțiune amplă de salubrizare a stadionului sportiv din localitate. Tinerii au venit cu inițiativa, școala le-a acordat suport informațional, iar primăria a pus la dispoziție uneltele și accesoriile necesare. Drept urmare, 58 de tineri s-au implicat în acțiune și la final, stadionul a devenit mai practicabil pentru sport.

Pe lângă aceste lucruri frumoase, membrii Clubului împreună cu părintele Ghenadie au inițiat recent deschiderea unei cantine și spălătorii sociale pentru oamenii mai neajutorați.

Din acţiunile ordinare mai putem menţiona vizionările de filme, desfăşurate o dată la două săptămâni şi la care sunt invitați părinți, profesori și alte persoane.

  Părintele Ghenadie Dascăl susţine că, în pofida duhului materialnic al vremurilor de astăzi, în sat sunt totuşi mulţi tineri mărinimoşi, care au, pur şi simplu, nevoie de îndrumare:

,,Cu siguranță, genericul Clubului ar fi trebuit să fie Compasiune umană, ar fi fost poate mai adecvat timpurilor pe care le trăim. Astfel, mă implic și eu în viața tinerilor și maturilor din comuna Văratic pentru a-i ajuta să devină buni creștini. Nu trebuie să generalizăm faptul că generația de astăzi este una mai activă pe latura materială. Sunt tineri, mulți tineri foarte dornici de a spori frumusețea și latura spirituală a existenței”.

Străduinţa părintelui Ghenadie Dascăl de a îndrepta în albia cea bună aceste tendinţe demonstrează cu desăvârșire dragostea, căldura inimii, jertfirea de sine și blândețea către tineretul din comuna Văratic, având în memorie modelul viu şi sacru – cel al Marelui Învăţător, Domnul nostru Iisus Hristos.                                                            

    Maria Cucută-Rujină


Articole postate de același autor
5167

Atenţie la ce anume cerem!

Cu mulţi ani în urmă, istoria spune că ţăranii din Germania erau necăjiţi din cauza recoltelor sărace. Aşa că unii dintre agricultori s-au rugat lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: „Doamne, măcar timp de un an făgăduieşte-ne să ne dai întocmai ceea ce Îţi cerem, şi ploaie, şi soare, atunci când dorim noi“. Oamenii au primit […]