Duminica a XVI-a după Rusalii (Pilda talanților) la Mănăstirea Curchi

406

În Duminica a XVI-a după Rusalii – 16 septembrie 2018, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Una din învăţăturile ce le putem trage din Sfânta Evanghelie de azi este aceea că fiecare dintre noi avem datoria de a înmulţi talantul cel încredinţat nouă de Dumnezeu. Fiecare om are talantul său de la Dumnezeu şi nici unul nu este fără talant. Înmulţirea lui îi aduce mântuirea cea veşnică a sufletului său, precum şi intrarea lui în Împărăţia Cerurilor, după cum zice Domnul în cuvântul Său către cel ce a înmulţit talantul său: „Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune, intră întru bucuria Domnului tău ”(Matei 25, 21).

Marele Ierarh Ioan Gură de Aur ne spune că prin această parabolă Mântuitorul vrea să ne arate că nu numai răpitorii și lacomii, nu doar cei ce săvârșesc răul vor fi pedepsiți cu chinurile iadului, ci și cei care nu săvârșesc binele. Deci, cât mai avem vreme, să ne îngrijim de mântuirea noastră, să folosim și banii și osteneala și ocrotirea și toate celelalte spre folosul aproapelui, pentru că dacă rămânem și petrecem viața aici în lenevie, nimeni nu ne va milui acolo, chiar dacă ne tânguim neîncetat.

Chiar dacă avem puține, cu acestea trebuie să arătăm bunăvoință. Pentru că nu suntem mai săraci decât văduva aceea, nu suntem mai neînvățați decât Petru și Ioan, care erau neînvățați și neinstruiți, dar care, pentru că au arătat râvnă și le-au făcut pe toate spre folosul comunității, au câștigat cerul. Pentru că nimic nu iubește atât Dumnezeu cât să viețuiască cineva spre folosul semenilor.

Căci atunci îl urmăm pe Hristos, când suntem ocărâți și răspundem cuvinte frumoase, când cineva ne face rău, iar noi ne rugăm pentru acesta și astfel ne facem locaș al Sfântului Duh. Și atunci diavolul nu va putea nici să ne întâlnească, pentru că va recunoaște în noi trăsăturile împărătești, va cunoaște armele lui Hristos cu care a fost biruit, care sunt: îngăduința, blândețea, milostenia, dragostea, smerenia, curăția inimii.

Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii corului Mănăstirii Curchi.

Sursa: http://manastireacurchi.md/


Articole Asemănătoare
3954

Cuvânt la Duminica a 16-a după Rusalii – Pilda talanților

Această duminică ne prezintă două pasaje la prima vedere de parcă contradictorii. Unul din ele ne vorbește despre marea dragoste a Lui Dumnzeu faţă de această binecuvântată făptură, omul: „Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. […]

    Articole postate de același autor
    907

    Peste 50.000 de slovaci au ieșit în stradă la Bratislava pentru protejarea vieții copiilor nenăscuți

    Peste 50.000 de slovaci au mărșăluit duminică pe străzile Bratislavei pentru eliminarea discriminării copiilor nenăscuți, motivând că drepturile omului sunt ale tuturor oamenilor, inclusiv ale celor nenăscuți. Participanții la „Marșul pentru Viață” din capitala Slovaciei au solicitat interzicerea avortului prin lege, precum și protecția societală și legislativă a vieții fiecărui om de la concepție până […]


    Foto