Duminica a V-a după Cincizecime, la Catedrala mitropolitană din Chișinău

583

În Duminica a V-a după Cincizecime, 17 iulie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această Duminică să fie citită pericopa Evanghelică de la Sf. Ev. Matei 8, 28‑34; 9, 1 în care ni se prezintă Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei.

În cuvântul predicatorial, PS Episcop Ioan a explicat învățăturile duhovnicești ce se desprind din această Pericopă Evanghelică.

Din această Evanghelie aflăm că Mântuitorul Hristos a venit să dăruiască vindecare celor care se aflau sub robia diavolului, celor care se aflau în suferinţă, celor care se aflau în boală îndelungată, a spus Preasfinţia Sa: „El, Fiul Lui Dumnezeu venit în lume din iubire faţă de omul căzut a arătat tuturor înţelegere şi prin această atitudine a Sa ne învaţă şi pe noi cum trebuie să ne comportăm cu alţii, cu oamenii aflaţi în suferinţă, cu oamenii singuri, cu oamenii care sunt la marginea răbdării şi care nu mai sunt toleraţi de alţii, cei care locuiesc la marginea societăţii, cei pe care nimeni nu-i mai ajută. Mântuitorul Hristos a arătat întotdeauna această negrăită iubire de oameni faţă de toţi pe cei pe care i-a întâlnit”.

Episcopul Ioan a mai arătat că, la fel ca odinioară cei din ţinutul Gadara, preocuparea multora dintre noi pentru cele lumeşti este prioritară, în detrimentul celor duhovniceşti.

După oficierea Liturghiei a fost săvârșit un Tedeum, iar mai apoi Episcopul Sorocii a transmis mesajul părintesc și de binecuvântare al ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir.

Sursa: ioanmosnegutu.info


Articole postate de același autor
1611

Ucraina include o veche biserică românească din Transcarpatia în programul „Marea Restaurare”

Biserica ortodoxă românească din Apșa de Mijloc, regiunea Transcarpatia, a fost inclusă de autoritățile ucrainene în programul „Marea Restaurare”, alături de alte șase biserici de lemn din dreapta Tisei. Biserica din Apșa de Mijloc, construită în 1428, necesită o reparație urgentă. Comunitatea românească din zonă, în frunte cu preotul paroh Gheorghe Alb, a tot solicitat […]