Actrița Monica Bârlădeanu: „Nu există vindecare decât după iertare și, în lipsa iertării, iubirea este un cuvânt fals”

19419

Monica Bărlădeanu a mărturisit în emisiune de televiziune faptul că sufletul său și-a găsit echilibrul în credință, prin aflarea unui părinte duhovnic și participarea la Sfânta Liturghie.

Aparițiile sale din serialul TV „Vlad” au adus-o în prim-planul telespectatorilor români, serialul fiind unul dintre cele mai urmărite producții românești în 2020.

„Îmi găsesc multe ancore în credință. Absolut toată lumea are o formă de căutare spirituală. Toată lumea simte să se ancoreze sau să se echilibreze într-un fel. Asta e o nevoie pe care am avut-o și eu. Am avut foarte multe căutări și aș putea să spun acum: vreo 20 de ani, căutările astea mă țineau foarte departe de Dumnezeu așa cum îl percep acum.”

Căutările actriței au purtat-o în mai multe încercări, dar nu găsit ceea ce căuta:

„De-a lungul anilor, conștiința se umple cu lucruri pe care nu le-ai iertat, poveri pe care le porți toată viața… Observi că un psihoterapeut te poate face să înțelegi la nivel cognitiv, procesul psihologic, de ce faci ce faci, dar nu există o vindecare reală în tine.

Cred că momentul în care se încarcă conștiința cu foarte multe lucruri, de acolo pleacă problema, când nu reușești să ierți. Sunt lucruri care te apasă…

În momentul în care conștiința s-a încărcat foarte tare și nu exista o vindecare reală cu psihoterapie, cu lectură, cu auto-sugestionare, tot felul de încercări, am simțit nevoia să mă spovedesc. Eu nemergând la biserică decât la nunți, botezuri și alte asemenea ceremonii mondene, de vreo 20 de ani, deși am șase preoți în familie… Lucru care mi se părea absolut înspăimântător pentru că avusesem o experiență acum 20 de ani și dăduse cineva cu mine de pământ…

Însă când „urlă” ceva în tine, că vrei să descarci, aproape că nu te mai interesează dacă celălalt o să te judece. Am fost și m-am spovedit la un preot de sătuc, unde m-am nimerit, absolut întâmplător. Eu nici nu cred că a știut vreodată cine sunt, m-am dus nemachiată, acoperită…

Și zic eu acolo lucruri, era efectiv o descărcare foarte emoțională, foarte emoționantă. Și la sfârșit i-am spus, așa, ca să nu se simtă prost omul: „Dar să știți că eu știu că nu merit Împărtășania”… Atunci el mi-a tăiat-o scurt: „Dar ce doamnă, credeți că eu o merit? Dar ce credeți că e unul dintre noi care o merită? Eu ca preot, când mă împărtășesc în fiecare duminică, merit?!”

În momentul acela, după ce i-am spus o groază de nenorociri și el s-a pus practic sub mine, mi-am dat seama, aici e Dumnezeu! El nu m-a judecat, el doar m-a ascultat…

El a zis: „Uitați cum facem, eu vă dau Împărtășania, și după aceea mai vedeți dumneavoastră mai departe. Îl lăsăm pe Dumnezeu să lucreze mai departe”

Mai departe ce s-a întâmplat: am început să îmi doresc un duhovnic adevărat, citeam despre relația cu duhovnicul, cum să te sfătuiești când ai o dilemă morală. Mă uitam pe net, ziceai că fac casting de duhovnici… A venit în cel mai neașteptat mod: anul trecut pe 14 august, ultima zi când puteai să îți ușurezi conștiința, dacă vroiai aceasta în postul Sfintei Marii. M-am dus la biserica Sfântul Gheorghe Nou, unde mai mergeam la Liturghie și aici este mâna dreaptă a Sfântului Nicolae. Am pus mâna așa, pe raclă, și am spus „Sfinte Nicolae nu mă lăsa nespovedită!”… Nici nu am ieșit din biserică și am fost întrebată. Așa mi-am găsit duhovnicul… ”

Monica Bârlădeanu a povestit că întrebările privind spiritualitatea sunt o temă recurentă chiar și în lumea mondenă, absolut toată lumea are căutări spirituale în această direcție.

„În cercul meu de prieteni este o foarte mare nevoie de spiritualitate. Una din întrebări este dacă Dumnezeu este ca Cel din icoane. Icoana este ca un portal care mă conectează la Dumnezeu, pe mine mă interesează o conexiune sufletească mai degrabă.

Duminică am fugit si m-am împărtășit și când m-am întors prietenii spuneau „Ce frumoasă ești!” Eram ca de obicei, dar când ești ușurată de lucruri, ești și percepută altfel, ți se schimbă vibe-ul.

În momentul în care ai lucruri pe conștiință, ele sapă și lasă niște găuri. Din aceste lipsuri pe care le ai, reacționezi față de ceilalți. Nu am găsit absolut nicio formă de terapie care să închidă aceste răni. Am lăsat în spovedanie lucruri pe care mi le reproșez la nivel de conștiință. În Taina Spovedaniei începi să îți asumi, povestești o situație și ajungi la straturile de dedesubt, unde este responsabilitatea ta…”

O altă întâmplare frumoasă povestită de actriță a fost cuvântul neașteptat primit de la un călugăr de la Cernica, în momentul în care i-a dat un pomelnic, deși monahul nu cunoștea căutările sale: „Nu există vindecare decât după iertare și în lipsa iertării iubirea este un cuvânt fals.”

La finalul emisiunii „Vorbește Lumea”, Monica Bârlădeanu a mărturisit surprinderea cu care a descoperit simplitatea Bisericii: „Nu mi-am imaginat vreodată că există un ghid de spiritual. Toată lumea aleargă în nu-știu-ce ashram-uri, în tot felul de ritualuri, să ne curățăm spiritual… Stai să vezi ce te curăță spovedania, ca să nu mai zic împărtășania.”

Monica Bârlădeanu are la activ o carieră de 15 ani în lumea filmului, jucând în 19 producții de cinema și televiziune. Ultimul său rol este Carla din serialul „Vlad”.

 

Sursa: avereabisericii.ro


Articole postate de același autor
5233

Tinerii din ziua de azi nu ştiu că nunţile nu se fac sâmbăta

Ce sfaturi aţi da pentru doi tineri care vor să se căsătorească? Pe cele pe care le-am dat până acum. Spre exemplu: tinerii din ziua de azi nu ştiu că nunţile nu se fac sâmbăta. Lunea e pentru îngeri, marţea e pentru prooroci, miercurea ţinem post pentru că L-a vândut Iuda pe Hristos, joia e […]