”Doamne, armă asupra diavolului, Crucea Ta o ai dat nouă…” – Pelerinajul Tinerilor la cea de-a XIII-a ediție

1910

De Înălțarea Sfintei Cruci s-a desfăurat o nouă ediție a Pelerinajului Tinerilor. De treisprezece ani consecutiv, către acest praznic împărătesc, prin care cinstim Sfânta Cruce, sute de tineri de toate vârstele își îndreaptă pașii într-un drum al pocăinței.

Astfel, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a ÎPS Mitropolit Vladimir, în dimineața zilei de duminică, 27 septembrie, a fost oficiată Sf. Liturghie la biserica ”Întâmpinarea Domnului” din incinta USM. Slujba a fost săvârșită în sobor de preoți și diaconi, după care au fost oficiate acatiste în cinstea Sf. Cruci și Sf. Irh. Nicolae.

În procesiune, cu cruci, icoane și steaguri, s-a mers pe jos până la Mănăstirea Sireți.

Primul popas a fost la sediul mitropolitan, unde pelerinii au fost întâmpinați și binecuvântați de către Mitropolitul Vladimir, mulțumindu-le celor prezenți pentru râvnă și dragoste pentru cele sfinte, dar și pentru nevoință. ”Este un drum binecuvântat dacă îl parcurgi cu rugăciune și întru slava lui Dumnezeu”, a menționat ÎPS Vladimir.

La acest popas s-au alăturat preotul Mihail Bortă de la biserica ”Sf. Irh. Spiridon” din incinta Spitalului de Urgență, dimpreună cu un grup de creștini care au purtat icoanele Maicii Domnului și ale Sf. Spiridon; precum și părintele Aviv Țâmbaliuc de la paraclisul din incinta LT ”G. Meniuc”, dimpreună cu un grup de credincioși.

La ieșirea din capitală s-au alăturat credincioși din s. Dumbrava și or. Durlești, iar la intrarea în or. Vatra s-au alipit preoții Grigore Costin și Seghei Jmurcov cu zeci de credincioși din Vatra și Cojușna.

Spre seara zilei pelerinii au ajuns la sfânta mănăstire, fiind întâmpinați de către părintele stareț Arhim. Porfirie (Dobre), cu obștea monahală, fiind prezenți Prot. Vetcislav Cazacu, protopop de Strășeni, și dl Leonid Boaghi, primarul satului, salutând pelerinii și încurajându-i să manifeste dragoste și dăruire față de Dumnezeu și de aproapele.

Pelerinii au participat la slujba Privegherii, închinându-se la mai multe sfinte moaște, expuse cu prilejul prăznuirii Sf. Cruci.

La finele pelerinajului, cei prezenți au fost ospătați de către gospodinele satului, apoi au fost organizate autocare cu care pelerinii au fost transportați spre capitală.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Studenților Creștini Ortodocși și parohia ”Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, care aduc sincere mulțumiri participanților la acest ”Drum al Crucii” și celor care au facilitat buna desfășurare a pelerinajului.

Prot. Octavian Moșin, coordonator al Pelerinajului Tinerilor


Articole postate de același autor
1003

Program duhovnicesc pentru noul an bisericesc

Amintește-ți de Botez, când te-ai lepădat de Satana şi te-ai unit cu Hristos. Mărturisește adevărata credinţă. Amintește-ți neîncetat că Dumnezeu te iubește. Găsește, prin harul lui Dumnezeu, un îndrumător duhovnicesc. Citește Sfânta Evanghelie în fiecare zi. Citeşte Psalmii în fiecare zi. Spovedește-te des. Împărtășește-te des. Citește scrierile Sfinților Părinți și ale părinților duhovnicești contemporani. Retrage-te […]


Foto