Din iubire, Dumnezeu ne-a oferit darul suprem: libertatea alegerii

871

Trebuie să remarcăm, înainte de orice, că a merge după Mântuitorul, adică a-I urma învățăturile, e la voia noastră. E la voia noastră să ne ducem la întâlnirea cu El sau să ne vedem de treburile noastre. Suntem liberi. E marele privilegiu care ne-a fost dat la creație. E marea taină a lumii oamenilor.

Ea, lumea oamenilor, poate chiar să-și imagineze că e autonomă, că a părut de la sine și că poate să se organizeze în mod liber, după legi pe care și le creează ea însăși. Cred că Dumnezeu a găsit în acordarea libertății forma ideală a unei omeniri care să se simtă demnă și independentă, până la riscul de a se priva chiar de El.

Cum am spus, Dumnezeu are un punct de vedere cu privire la aceasta, dar a socotit mai importanță libertatea oamenilor. Tuturor le-a pus la îndemână, însă, pe lângă libertate, și mijloacele care să-i orienteze în opțiunile libertății. Așadar, ceea ce vrem noi să reținem acum, în chip deosebit, e acest: „De voiește cineva” – adică faptul că ne dă libertatea de a-L urma sau nu.

 

(Mitropolitul Antonie Plămădeală, Tâlcuiri noi la texte vechi, Editura Sophia, București, 2011, p. 34)


Articole postate de același autor
307

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, sărbătoriţi la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

Marți, 22 martie 2022, în ziua pomenirii celor 40 de mucenici ce au pătimit în iezerul Sevastiei, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite, în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz  Alexandru Nevski” din mun. Ungheni. Începând cu ora 7, s-au oficiat mai întâi slujbele premergătoare Liturghie Darurilor mai Înainte Sfinţite: Rugăciunile dimineţii, Ceasurile […]


Foto