Din iubire, Dumnezeu ne-a oferit darul suprem: libertatea alegerii

176

Trebuie să remarcăm, înainte de orice, că a merge după Mântuitorul, adică a-I urma învățăturile, e la voia noastră. E la voia noastră să ne ducem la întâlnirea cu El sau să ne vedem de treburile noastre. Suntem liberi. E marele privilegiu care ne-a fost dat la creație. E marea taină a lumii oamenilor.

Ea, lumea oamenilor, poate chiar să-și imagineze că e autonomă, că a părut de la sine și că poate să se organizeze în mod liber, după legi pe care și le creează ea însăși. Cred că Dumnezeu a găsit în acordarea libertății forma ideală a unei omeniri care să se simtă demnă și independentă, până la riscul de a se priva chiar de El.

Cum am spus, Dumnezeu are un punct de vedere cu privire la aceasta, dar a socotit mai importanță libertatea oamenilor. Tuturor le-a pus la îndemână, însă, pe lângă libertate, și mijloacele care să-i orienteze în opțiunile libertății. Așadar, ceea ce vrem noi să reținem acum, în chip deosebit, e acest: „De voiește cineva” – adică faptul că ne dă libertatea de a-L urma sau nu.

 

(Mitropolitul Antonie Plămădeală, Tâlcuiri noi la texte vechi, Editura Sophia, București, 2011, p. 34)


Articole postate de același autor
534

Duminica dinaintea Nașterii Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

La data de 3 ianuarie 2020, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), la Catedrala Mitropolitană din inima Chișinăului a avut loc un serviciu divin oficiat în dimineața zilei de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir. La această slujbă, alături de Arhipăstor s-au rugat Prot. mitr. Vadim […]


Foto