Despre postul Nașterii Domnului

900

Unul dintre posturile de durată din anul bsericesc este cel al Nașterii Mântuitorului. Timp de 40 de zile ne vom pregăti de Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos. Ca în fiecare post, vom încerca să trăim firescul dor după Dumnezeu, împărtășind dragostea noastră față de Cel de Sus.

Postul e în strânsă legătură cu dragostea și râvna noastră, zicând că postim cât iubim şi iubim cât postim. Postul Nașterii Domnului este unul plin de bucurie, reprezentând sublima așteptare a venirii lui Dumnezeu în lumea abătută de la adevăratele principii și valori. Postul ne mai readuce inocența și pofta de viață duhovnicească îmbunătățită.

”Postitor adevărat este cel care se stăpâneşte să nu se mânie, să nu se înfurie, să nu facă răutate şi să nu se răzbune. Postitor adevărat este cel care îşi pune pază gurii sale şi se abţine de la flecăreli, de la vorbe murdare, de la nebunii, clevetiri, osândiri, linguşeli, minciuni şi de la orice defăimare. Postitor adevărat este cel care îşi înfrânează mâinile de la hoţie, răpire, prădare, iar inima de la dorirea lucrurilor străine. Într-un cuvânt, adevărat postitor este cel care se îndepărtează de la orice rău.”, ne învață Sf. Tihon de Zadonsk.

Răutatea este îndepărtată mai cu seamă prin post și rugăciune, dobândind alți ochi, iertători și compătimitori. Postul ajută să ne descoperim neajunsurile și să dorim a ne corecta. Rugăciunea este mai cu osârdie, venind ca un leac ce vindecă sufletul nostru.

”Rugăciunea e respirația sufletului, iar postul e apa care stinge văpaia patimilor.”, zicea părintele Arsenie Boca.

Durata de 40 de zile a postului tot nu este la întâmplare, amintindu-ne de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, înainte de primirea Decalogului.

Postul este de o asprime medie, asemenea celui al Sfinților Apostoli. Potrivit pravilei mănăstirești se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în Ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15.00-16.00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marțea și joia se mănâncă plante fierte, cu untdelemn, și se bea vin, iar sâmbăta și duminica (și la sfinți cu doxologie dacă sunt în zilele de luni, marți sau joi) se îngăduie și pește. Dezlegarea la pește e doar până la înainteprăznuire (către Sf. Ignatie Teoforul), când postul se înăsprește, iar ajunul Nașterii e zi de postire mai strictă.

Post binecuvântat!


Articolul Precedent
Articolul Următor
Articole postate de același autor
2629

Dragostea și ghețarii din sufletele soților

Gheţarii Antarcticii se topesc odată cu creşterea temperaturii. Acelaşi lucru este valabil şi cu gheţarii pe care îi poartă în suflet soţii. Se vor sfărâma prin căldura (şi nu prin îngheţul) relaţiilor dintre ei. Aici, primul cuvânt îl are soţia, pentru că pe aceasta Dumnezeu a dăruit-o cu dragoste şi candoare. Să uite cârtirea ei […]