Trei feluri de a purta crucea

2962

Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim.

Când ne-am închinat la Sfântul Mormânt, am văzut pe înspăimântătorul deal al Golgotei locul în care fusese înfiptă Crucea Mântuitorului Hristos. De-a stânga și de-a dreapta am observat locurile în care fuseseră crucile celor doi tâlhari. Numai trei cruci! Coborând în spatele Golgotei, pe un loc nisipos, ne-a fost indicat locul în care Sfânta Elena a descoperit crucile. Ea a descoperit trei cruci: Crucea Mântuitorului Hristos, crucea tâlharului pocăit și crucea tâlharului care a refuzat să se pocăiască.

Iubiților, și astăzi, noi oamenii purtăm trei cruci. Există o cruce a omului drept, a doua este crucea omului păcătos pocăit de păcatele sale, iar cea de-a treia este crucea omului păcătos lipsit de pocăință. Care dintre aceste trei cruci este mai ușoară?

Cruce înseamnă maritiriu și durere. Unul este martiriul omului drept, altul este martiriul păcătosului pocăit de păcatele sale și altul este martiriul păcătosului nepocăit. Care martiriu este mai ușor?

Cea mai ușoară cruce este cea purtată cu credință și nădejde. Cel mai ușor martiriu este cel pe care-l răbdăm cu aripile credinței și ale nădejdii.

Cei din primele două categorii înțeleg sensul suferinței, în timp ce oamenii celei de-a treia categorii nu-l pot înțelege.

Sfântul Nicolae VelimiroviciOmilii despre pocăință, dragoste și optimism, Editura Doxologia, Iași, 2016, pp. 82-83


Articole Asemănătoare
3612

Numai credința poate stinge focul tristeții

Dacă susțineți că aveți credință-n Dumnezeu, dar vă împiedicați iarăși în beznă din pricina tristeții, atunci credința voastră este puțină. Necredința voastră se vădește prin felul în care credeți, anume că Domnul casei ori nu poate, ori nu știe, ori nu vrea să Se îngrijească de casa Sa și lasă grija casei Lui pe seama […]

Articole postate de același autor
2651

Ungaria vrea referendum privind primirea migranților în țară

Prim ministrul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat miercuri organizarea unui referendum privind planul european de relocalizare a refugiaților între țările membre ale Uniunii Europene pentru care ţara sa se opune. Guvernul de la Budapesta acuza UE de ”abuz de putere” și este de părere că, primirea imigranților va duce la destrămarea Europei. Orban a declarat […]