De ce unii soți sunt binecuvântați mai târziu cu copii?

4165

Dumnezeu i-a făgăduit lui Avraam încă din tinereţe că îi va înmulţi seminţia, şi totuşi patriarhul a aşteptat ani de zile până i s-a împlinit făgăduinţa. Abia la vârsta de 80 de ani, când Avraam era bătrân, iar Sara era şi stearpă din fire, a venit Dumnezeu la stejarul Mamvri, vestind nașterea unui copil.

S-ar putea pune o îndreptăţită întrebare: De ce Dumnezeu nu i-a dezlegat stârpiciunea Sarei la tinereţe, ci tocmai la adânci bătrâneţi? Răspunsul îl putem găsi în faptele concrete ale vieţii de toate zilele. (...)

Toată lumea ştie – şi medicina o confirmă – că atunci când părinţii se află într-un exces de forţă vitală, într-o beţie a simţurilor, târâţi într-un drăcesc concert de patimi şi nelegiuiri, copilul zămislit într-o astfel de stare apare pe lume insensibil la tot ce este spiritual şi divin în lume.

Şi invers: dacă părinţii petrec vremea în îndeletniciri pioase, în post şi rugăciuni, dacă se abţin de la patimi şi excese păcătoase şi, mai ales, dacă se roagă lui Dumnezeu pentru viitorul lor copil, dacă, în sfârşit, îl închină lui Dumnezeu, atunci ambianţa duhovnicească a Duhului Sfânt se sălăşluieşte şi se întipăreşte în pasta maleabilă a copilului, lăsând în sufletul lui cele mai bune, mai frumoase şi mai sfinte înclinări.

(Arhimandrit Paulin Lecca, Adevăr și Pace. Tratat teologic, Editura Bizantină, București, 2003, p. 70)


Articole Asemănătoare
2927

Avem nevoie de o inimă caldă și o minte lucidă!

Suferința trăită cu Hristos Domnul poate transforma o inimă de piatră într-o inimă caldă, iar fără Hristos, o poate răni și rupe! E nevoie ca mintea să refuze deznădejdea și să ajute inima să binecuvânteze și să creadă în făgăduințele Domnului! Avem nevoie de o inimă caldă și o minte lucidă! Suferința este naștere când e trăită astfel. Altfel, devine […]

Articole postate de același autor
3120

Sfântul Ioan Damaschinul – plăcerile adevărate și false

Plăcerile țin de suflet dar și de trup. Cele sufletești aparțin sufletului în sine, cum este studiul și contemplarea. Cele trupești (cum este mâncarea, legăturile sexuale și cele asemenea) implică atât sufletul cât și trupul. Așadar nimeni nu va găsi vreodată plăceri proprii numai trupului. Deasemenea, deosebim plăceri adevărate și false; plăcerile cu adevărat sufletești […]