Conferinţă internaţională la Centrul de restaurare şi vizualizare din Craiova „Martiri şi mărturisitori ai dreptei credinţe din perioada 1948-1989”

2780

Facultatea de Teologie din Craiova a organizat în zilele de joi şi vineri, 8-9 iunie, Simpozionul internaţional cu tema „Martiri şi mărturisitori ai dreptei credinţe din perioada 1948-1989”. Evenimentul a făcut parte din Conferinţa „Politcă. Diplomaţie. Cultură”, organizată de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova.

Dedicat anului omagial 2017, al „martirilor şi mărturisitorilor din temniţele comuniste”, iniţiativa academică a Facultăţii de Teologie din Craiova a adus laolaltă profesori, istorici şi specialişti din ţară şi străinătate. Prezentările referatelor, dezbaterile şi luările de cuvânt au avut loc la Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare.

„Martiriul nu este o instituţie, ci este o înălţime spirituală a celor credincioşi”

Lucrările simpozionului „Martiri şi mărturisitori ai dreptei credinţe din perioada 1948-1989” s-au desfăşurat în Aula „Nestor Vornicescu” a Centrului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. În cuvântul de binecuvântare transmis participanţilor, ÎPS Părinte a evidenţia importanţa temei pentru viaţa Bisericii Ortodoxe.

Tot în deschiderea evenimentului au fost invitaţi să ia cuvântul doi membrii ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Ion Fota şi Augustin Pop, care au vorbit despre experienţele trăite în peroada grea a prigoanei ateiste.

Participanţi de seamă

Printre cei care vor prezenta prelegeri îi amintim: Pr. conf. dr. Octavian Moșin, Universitatea de Stat a Republicii Moldova, cu tema:  „Martiri și mărturisitori basarabeni din a doua jumătate a secolului  al XX-lea”, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” a Universității din București, pr. conf. dr. Claudiu Cotan, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius” din Constanța, Cercet. Științ. Dr. Adrian Nicolae Petcu, Consiliul Național pentru Studirea Arhivelor Securității (CNSAS), Pr. Conf. Dr. Marin Cojoc, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova – „O reevaluare a rezistenței anticomuniste după 1946”, Pr. Conf. Dr.  Nicolae Răzvan Stan, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova – „Participarea credincioșilor la jertfa lui Hristos după Pr. Dumitru Stăniloae”, Cercet. Toma Rădulescu – „Un preot care a suferit pentru Hristos: Pr. Florian N. Ionescu (1912-1994) din  Bărăştii de Vede, Județul Olt”, Diac. Dr. Dorin-Demostene Iancu,  Director al Arhivelor Patriarhiei Române, „Sprijinul Mitropolitului Nestor Vornicescu pentru editatea cărților Pr. Dumitru Stăniloae în anii 80”, Cercet. Drd. Ana-Maria Iancu, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, Un  preot ortodox oltean în închisorile comuniste: Pr Dumitru Ionescu (1905-1971)” etc.

În cadrul sesiunii de joi, 8 iunie, a fost lansată şi lucrarea cu titlul „Patriarhul Iustinian Marina (1948-1977), seminată de pr. Constantin Tudosă. Cartea a fost publicată a nul acesta la Editura Cetatea de Scaun din Târgovişte şi a fost prezentată în cadrul evenimentului de prof. Gheorghe Onişor şi pr. conf. univ. dr. Sergiu Grigore Popescu.

Vizitarea locurilor sfinte din Craiova

În cadrul conferinței părintele Octavian Moșin, invitat special din Republica Moldova, a avut posibilitatea să viziteze catedrala mitropolitană și câteva edificii sacre din Craiova, să săvârșească o rugăciune de pomenire la mormântul regretatului Mitropolit Nestor Vornicescu, originar din Basarabia, și să discute cu cercetători craioveni în vederea realizării unui strudiu comemorativ închinat ierarhului de la Lozova.


Articole postate de același autor
2163

Să risipim judecarea și condamnarea aproapelui! Măcar în biserică

Zilele acestea unii credincioși s-au arătat indignați că uneori de pe amvon nu se propovăduiește adevărul, nu se împărtășește dragostea față de cei din jur, nu se axează pe rugăciune, milostenie și alte lucruri ziditoarea sufletului. Din contra, se vorbește prea laic, abordându-se probleme sociale, morale, culturale, chiar și politice. Unii merg cu judecarea și […]