Comoara primită în dar

1871

Odată, într-un sat, trăia un țăran care era veșnic nemulțumit de soarta să. Întotdeauna bombănea și avea ceva de reproșat.

Așa se face că, într-o zi, pe când se întorcea de la târg, începu să bombăne de unul singur:

– Ei, ce soartă am și eu… Alții sunt bogați sau sunt ajutați de rude și prieteni. Dar, pe mine nimeni nu mă ajută, nimeni nu îmi dă nici un capăt de ață. Nu e dreaptă lumea asta: adică de ce unii să primească atâtea daruri, iar pe mine să nu mă bage nimeni în seamă? Nici măcar Dumnezeu nu mă ajută…

Dar tocmai când zicea asta, în fața sa apăru un înger îmbrăcat în lumină. Era frumos cum nici nu vă puteți imagina! Și cu o voce dulce ca o muzică prea frumoasă, îi spuse țăranului:

– Omule, Bunul Dumnezeu m-a trimis la tine să îți alung amarul. Am venit să-ți dăruiesc o comoară, ca să scapi de toate grijile.

Țăranul rămăsese încremenit, nu-și putea crede ochilor: așa minune și așa noroc să dea peste el!

– Ooo, dar îți mulțumesc din suflet, dragă îngerule! Și? Unde e comoara?

Îngerul zâmbi și zise:

– O vei primi îndată! Însă frumos ar fi ca, mai întâi să-mi dăruiești și tu ceva, nu-i așa?

Țăranul se scărpină în cap.

– Păi, n-am cu mine altceva decât acest coș cu fructe!

– Fructele sunt foarte bune, mulțumesc!

Țăranul puse jos coșul și se aplecă să caute prin el. Scoase mai întâi ditamai pepenele. Era copt și frumos de-l mâncai cu ochii. Nu se îndura să se despartă de așa frumusețe de pepene. Îl puse alături și mai căută în coș. Scoase o gutuie mare, galbenă și pufoasă de-ți lăsa gura apă. Parcă n-ar fi dat-o nici pe asta. Căutând mai găsi mere, piersici și alte fructe. Cotrobăind bine, pe fundul coșului găsi o nucă. Încântat îi întinse nuca îngerului, care aștepta liniștit.

– Poftim, ți-o dăruiesc cu drag! Acum îmi dai comoara?

– Desigur, spuse îngerul, luând nuca din mâna omului. Poftim, ia-o! Și întinse țăranului nuca înapoi.

Acesta încremeni: nucă era acum toată din aur curat.

Ce minune! Ce noroc pe capul lui! Țăranul ținea în palmă nucă de aur și nu mai putea de bucurie.

Se aplecă, luă pepenele de jos și îl ridică să i-l dea îngerului. Dar ce să vezi? Îngerul dispăruse. Omul era acum din nou singur, în mijlocul drumului, având alături coșul cu fructe.

– Ţii, ce ciudă îmi e, zise țăranul în sinea sa. De ce i-am dăruit îngerului cel mai mic fruct? Ce zgârcit am fost! Trebuia să-i fi dat tot coșul cu fructe, iar el mi-ar fi înapoiat un coș plin cu aur.

Așa am dat doar o nucă.

M-a răsplătit după inima mea!

Povești cu îngeri, Leon Magdan


Articole Asemănătoare
1970

Vrei să te iubească Dumnezeu? Atunci fă-L datornicul tău…

Dacă Îl faci şi pe Domnul moştenitorul tău, atunci le laşi copiilor comoară nestricată. Vrei, aşadar, ca fiii tăi să fie bogaţi? Atunci lasă-le ca moştenire bunăvoinţa lui Dumnezeu. Căci El, dacă te vede că eşti milostiv faţă de semenul tău, va deschide pentru copiii, pe care îi laşi în urmă, comorile Sale nesfârşite. Vrei […]

Articole postate de același autor
208

Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Episcopală din Soroca

Credincioșii soroceni au participat în prima zi a Postului Mare la Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, oficiată la Catedrala Episcopală din municipiul Soroca. Serviciul divin a fost săvârșit de Preasfințitul Ioan al Sorocii, Episcop Vicar mitropolitan, împreună cu clericii Catedralei Episcopale. În această perioadă a Postului Mare, slujbele sunt împodobite cu o rugăciune deosebită, a […]