Comemorarea Părintelui Sofian Boghiu la Cuconeștii Vechi

1043

Marele duhovnic al neamului românesc Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, va fi comemorat marți, 14 septembrie, în localitatea sa de baștină Cuconeștii Vechi, la împlinirea a 19 ani de la trecerea sa la Domnul.

Evenimentele prilejuite de pomenirea Părintelui Sofian, pe malul pitoresc al Prutului, la Cuconeștii Vechi, se vor desfășura conform următorului program:

ora 13.00 – Slujba Panihidei pentru Părintele Sofian și sfințirea Casei Memoriale „Arhimandrit Sofian Boghiu”.

ora 14.00 – Prelegere în care va fi evocată personalitatea luminoasă a Arhimandritului Sofian.

ora 15.00 –  Vizitarea șantierului în lucru – „Scara memoriei” și „Baptisteriul”, unde va avea loc ceremonia de lansare a maratonului „Centrul cultural istoric Cuconeștii Vechi – Istorie, credință și eternitate”.

– Excursie pe malul Prutului: foișorul Părintelui Sofian; ruinele vechii biserici din Cuconești, demolată în vremurile de tristă amitire; cimitirul cuconeștenilor despre care doar pietrele mai vorbesc.

Evenimentul este organizat pentru al 8-lea an consecutiv de către Asociația Cultural-Istorică “Noua Galilee“ în colaborare cu Primăria com. Cuconeștii Noi și a Gimnaziului din localitate.

***

Arhimandritul Sofian Boghiu (7 oct. 1912 – 14 sept. 2002), cunoscut duhovnic, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

Sursa: ortodox.md


Articole postate de același autor
1892

Chirurg, profesor de geniu, dar, mai ales, om – Sfântul Luca al Crimeei

Împreună lucrător cu Hristos, chirurg al bolilor trupului și tămăduitor al bolilor sufletului, profesor universitar și păstor al creștinilor, Valentin Voino-Iasenețki, cunoscut nouă ca Sfântul Arhiepiscop Luca al Crimeei (1877-1961), a dorit Împărăția Cerurilor înaintea oricărui alt lucru. Tânărul Valentin era pasionat de pictură și literatură dar, dorind să se pună cu totul în slujba […]