Slujire arhierească în Duminica dinaintea Botezului Domnului la Mănăstirea Curchi

220

„Bunătatea lui Dumnezeu ne îndeamnă la pocăinţă” (Rom.2, 4)

În Duminica dinaintea Botezului Domnului Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Sărbătorile mari în Biserica Ortodoxă sunt anticipate și urmate de Duminici care le încadrează. Una dintre acestea este Duminica dinaintea Botezului Domnului, care vine cu un îndemn la pocăință.

„Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor!” – a reprezentat esenţa propovăduirii Sfântului Ioan Botezătorul, despre care ne vorbește evanghelia din această Duminică.

Ce repezintă însă adevărata pocăință? Ne explică Părintele Alexander Schmemann: „Este uşor, într-adevăr, să mă spovedesc că nu am postit în zilele rânduite, că nu mi-am făcut rugăciunile sau că m-am mâniat. Este un lucru diferit, totuşi, acela de a realiza dintr-o dată că am pângărit şi că mi-am pierdut frumuseţea sufletească, că sunt departe de adevărata mea casă, de adevărata mea viaţă, şi că ceva preţios, curat şi frumos a fost rupt fără speranţă în structura intimă a existenţei mele. Aceasta şi numai aceasta este pocăinţa, dorinţa adâncă de a te reîntoarce, de a te înapoia, de a recăpăta căminul pierdut.”

“Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împaratia Cerurilor!” sunt cuvintele cu care atât Înaintemergătorul Domnului, cât și Mantuitorul Hristos Însuși și-au început propovăduirea în lume. Sunt cuvinte care și astăzi răsună cu aceeași forță pentru aceia dintre noi care mai caută Calea, Adevărul și Viața.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
579

Sufletul, împovărat de iluzii, în căutarea adevăratei fericiri

Sunt oare zile din vremi trecute, o, omule, la care tu ai vrea să te întorci? Ele toate te-au ademenit precum mătasea și-acum îți stau departe, în urmă, precum o pânză de păianjen. Ca o miere te-au întâmpinat, ca o duhoare și-au luat rămas bun de la tine. Toate au fost cu totul pline de […]