Cinstirea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare la Mănăstirea de pe chiscul ostaşului din oraşul Nisporeni

650

Miercuri, 15 iulie 2020, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, care și-a sărbătorit hramul.

În dimineața zilei, Preasfinţia Sa, după ce a săvârşit Slujba Acatistului Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Hîrbovăţ, s-a desplasat la Mănăstirea "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare", unde a fost întâmpinat de către stareța Sfintei Mănăstiri, Egumena ANIMAISIA (Cernea), duhovnicul mănăstirii, Arhimandritul ZOSIMA, dimpreună cu obștea și numeroși credincioși prezenți la hramul mănăstirii, dar şi reprezentanţi ai Administraţiei Publice Locale.

Alături de Preasfinția Sa a coliturghisit un impunător sobor de slujitori, preoți și diaconi. Au fost prezenți la hramul Mănăstirii stareţi şi stareţe ale mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni.

În timpul Sfintei Liturghii, după ieşirea mică, ca urmare a rapoartelor înaintate de Preasfinţitul PETRU către Înaltpreasfinţitul VLADIMIR, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, stareţa Mănăstirii, Egumena ANIMAISIA (Cernea) a fost decorată cu dreptul de a purta Cruce cu pietre scumpe, iar duhovnicul Mănăstirii, Arhimandritul ZOSIMA (Matei), a fost decorat cu dreptul de a purta toiag.

Pentru vieţuitorul mănăstirii, monahul ŞTEFAN (Friza), această zi a fost una deosebită, întrucât a păşit pe prima treaptă a slujirii bisericeşti, fiind hirotonit de Preasfinţitul PETRU, în treapta de Ierodiacon pe seama mănăstirii.

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a înconjurat, dimpreună cu cei prezenți, biserica mănăstirii, după care a săvârșit un Te Deum de mulţumire.

Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură desprins din viața măritului voievod Ștefan Cel Mare, după care a felicitat pe toţi vieţuitorii, ostenitorii şi binefăcătorii Sfintei Mănăstiri, cu ziua hramului.

Nou hirotonitului Ierodiacon ŞTEFAN, Preasfinţitul i-a dorit slujire rodnică în Biserica lui Hristos, îndemnându-l ca evlavia şi frica de cele sfinte pe care le-a avut astăzi, să-l însoţească mereu.

Arhimandritul SPIRIDON (Marin), Stareţul Mănăstirii Hîrbovăţ, l-a felicitat călduros, din partea tuturor Stareţilor şi Stareţelor din cuprinsul Eparhiei, pe Preasfinţitul PETRU, cu ziua Sfântului ocrotitor, cinstită duminică.

Răspunsurile liturgice la strană au fost date de Corul de Preotese al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, condus de Dna Iozefina VIZITIU-GAJIM.

Prezenţi la Slujbă alături de credincioşi au fost şi Dnl Grigore ROBU, Primarul oraşului Nisporeni şi Dnl Serghei SOCOCOL, vicepreşedintele Raionului Nisporeni.

La coborâre, de la mănăstire, Preasfinţitul PETRU, însoţit de Protopopul de Nisporeni, Protoiereul Vitalie COZARI şi Corul de Preotese al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, s-au deplasat în Piaţa Primăriei Oraşului Nisporeni unde au depus flori la monumentul Măritului Voievod Ştefan, intonând cântări de laudă Marelui Voievod.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1143

Biserica – prin ochii Sfântului Ioan Gură de Aur

Biserica este nădejdea, scăparea, mângâierea tuturor celor ce cred în Hristos. Dumnezeiescul Ioan Gură de Aur zice: „Așa cum este portul la mare, așa a pus Dumnezeu bisericile în cetăți, pentru ca, aflând scăpare aici din furtuna lucrurilor vieții, să ne bucurăm de senin. Căci nu este cu putință ca cei care se refugiază aici […]


Foto