Cea de-a IX-a ediţie a Conferinţei teologico-practice internaţionale “Lecturi paisiene” se va desfășura în regim on-line

982

Сu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului VLADIMIR, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, Frăţia ortodoxă „Sf. Cuv. Paisie Veliciсovschi” (Chişinău) cu sprijinul Mănăstirii „Înălţarea Domnului” Noul-Neamţ (Chiţcani), în perioada 11-12 decembrie 2020, desfășoară (în regim on-line) cea de-a IX-a ediţie a Conferinţei teologico-practice internaţionale "Lecturi paisiene" pe tema: EXPERIENȚA CREȘTINĂ DE DEPĂȘIRE A CRIZELOR: ISTORIE ȘI CONTEMPORANEITATE.

„Criză” – este un cuvânt grecesc, ce în traducere înseamnă „judecată”. Cum a menționat renumitul filosof religios Ivan Ilyin: „Criza – întotdeauna este o anumită sarcină, o problemă ce trebuie rezolvată, iar nerezolvarea acesteia duce spre cele mai grave urmări”.

Crizele au fost prezente întotdeauna de-a lungul istoriei omenirii. Ele au dobândit proporții deosebit de mari în secolele ХХ – ХХI – în epoca globalizării. Biserica este chemată să înțeleagă cauzele acestor crize, să se opună aprofundării acestora și să găsească căi de ieșire din ele.

În același timp, Biblia ne spune: „…vremea este ca judecata (criza) să’nceapă de la casa lui Dumnezeu” (1 Petru 4:17). Cu adevărat, însuși biserica astăzi se află într-o stare de criză, în spațiul fostei URSS trecând prin perioada postsovietică, iar în toată lumea – trecând perioada postconstantiniană a istoriei sale. Fundamentalismul, secularismul, modernismul, schizmele – aceste lucruri cu adevărat deformează imaginea ei spirituală. Pandemia COVID-19, a închis temporar accesul în sfintele locașuri și, în același timp, a supus încercării toată rânduiala vieții bisericești.

Dar în istoria bisericii este o bogată experiență de depășire a situațiilor de criză. În acest sens – experiența spirituală a cuv. Paisie Velicicovschi, întemeietor de frății monahale, fondatorul unei școli de traducere, contribuitorul renașterii monahismului în Rusia, ce a ajutat la depășirea perioadei de criză în Biserica Ortodoxă Rusă. El este un exemplu ce ne inspiră.

 La conferință se vor discuta următoarele subiecte:

  1. Ce exemple de depășire a crizelor în istoria bisericii ne pot fi astăzi în ajutor?
  2. Ce noi posibilități s-au deschis pentru biserică și societate în timpul pandemiei?
  3. Cum diversitatea vieții bisericești poate ajuta la consolidarea unității bisericii?

Împreună cu cercetătorii moștenirii cuv. Paisie Velicicovschi, sunt invitați să participe la conferință clerici, mireni și toți cei interesați în discuția pe această temă, a problemelor actuale din viața bisericii și societății.

Conferința se va desfășura în cadrul evenimentelor Forumului de pocăință și renaștere națională „Cei care au nădejde” (https://forum-in.ru).

Conferința se va desfășura în limbile română și rusă.

Se preconizează publicarea unui volum cu materialele conferinței. Organizatorii își rezervă dreptul de includere a materialelor în volumul cu materialele conferinței. Dacă vor permite condițiile de carantină, desfășurarea conferinței va avea loc în mănăstirea „Înălțarea Domnului” Noul-Neamț / Republica Moldova, s. Chițcani, str. Lenin, 2.

Link-urile de conectare la transmisiunea în direct vor fi expediate prin poșta electronică.

Pentru detalii vă rugăm să vă adresați la comitetul organizatoric a conferinței.

Telefon: (+373) 69711328, е-mail: [email protected]

 

Sursa: ortodox.md


Articole postate de același autor
907

Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

La 19 ianuarie Biserica Ortodoxă prăznuieşte Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Această zi reaminteşte momentul în care Mîntuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vîrsta de 30 de ani. Ea mai poartă şi denumirea de Epifanie – Arătare, căci în timpul botezului, prin pogorîrea Sfîntului Duh în chip de porumbel şi prin […]