Biserica Universităţii din Cernăuţi va fi restaurată

1353

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a Universității din Cernăuți a fost inclusă într-un program de restaurare, a anunţat Agenţia BucPress.

Rectorul universității cernăuțene, Roman Petrișin, a declarat că documentația de proiectare și estimare a lucrărilor de reparație a fost deja elaborată, în prezent având loc pregătirile pentru procedura de licitaţie.

Programul „Marea Restaurare”, care include şi universitatea, se va desfășura în decursul a trei ani.

Universitatea

A fost înfiinţată în anul 1875. În perioada 1864-1882 a fost sediul  Mitropoliei Bucovinei.

Reşedinţa mitropolitană găzduia biserica Seminarului Teologic şi Facultatea de Teologie, iar în partea centrală se află sala sinodală, unde a avut loc istoricul eveniment de la 28 noiembrie 1918, când a fost proclamată Unirea cu România.

Biserica a fost construită în 1878. Pictura a fost realizată de Karl Jobst, cel care a pictat şi biserica din Mirăuţi, Suceava.

A fost sfinţită la 12 februarie 1882. Comuniştii au transformat-o în depozit de cereale, apoi depozit de literatură şi centru de calculatoare. În anul 1980 a început restaurarea, iar din anul 1985 a funcţionat ca Muzeu de istorie al Universităţii.

Din anul 1991, biserica a fost redeschisă cultului, iar din anul 1994, odată cu reînfiinţarea Facultăţii de Filosofie şi Teologie, în cadrul lăcaşului de cult îşi desfăşoară practica viitorii preoţi.

Cernăuţi

Orașul Cernăuți a fost atestat documentar în timpul domnitorului Alexandru cel Bun (1408). Începând cu 1775, orașul a făcut parte din Imperiul Habsburgic primind numele de Czernowitz.

În 1918, Cernăuțiul a devenit parte din România. În iunie 1940 a fost ocupat URSS, împreună cu Bucovina de Nord. În iulie 1941 a fost recucerit de România. La 30 martie 1944 Armata Sovietică l-a reocupat, fiind reanexat la Uniunea Sovietică, în cadrul aceleiași Republici Sovietice Socialiste Ucrainene.

După destrămarea URSS, Cernăuți a devenit parte a Ucrainei independente.

 

Foto credit: Centrul cultural român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
1445

Pogorârea Duhului Sfânt – încununarea iconomiei dumnezeiești

Sfântul Evanghelist Ioan vorbeşte foarte mult în Evanghelia sa despre o alternativă cerească la hrana pământească. Alternativa la hrana pământească materială (pâinea, apă, vinul, etc) este hrana duhovnicească, nematerială, care „coboară din cer” (pâinea cea cerească, apa cea vie, cuvântul lui Dumnezeu). Aceasta nu este o metaforă. Realitatea duhovnicească, nematerială nu este mai puţin „reală” […]