Biserica Universităţii din Cernăuţi va fi restaurată

1402

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a Universității din Cernăuți a fost inclusă într-un program de restaurare, a anunţat Agenţia BucPress.

Rectorul universității cernăuțene, Roman Petrișin, a declarat că documentația de proiectare și estimare a lucrărilor de reparație a fost deja elaborată, în prezent având loc pregătirile pentru procedura de licitaţie.

Programul „Marea Restaurare”, care include şi universitatea, se va desfășura în decursul a trei ani.

Universitatea

A fost înfiinţată în anul 1875. În perioada 1864-1882 a fost sediul  Mitropoliei Bucovinei.

Reşedinţa mitropolitană găzduia biserica Seminarului Teologic şi Facultatea de Teologie, iar în partea centrală se află sala sinodală, unde a avut loc istoricul eveniment de la 28 noiembrie 1918, când a fost proclamată Unirea cu România.

Biserica a fost construită în 1878. Pictura a fost realizată de Karl Jobst, cel care a pictat şi biserica din Mirăuţi, Suceava.

A fost sfinţită la 12 februarie 1882. Comuniştii au transformat-o în depozit de cereale, apoi depozit de literatură şi centru de calculatoare. În anul 1980 a început restaurarea, iar din anul 1985 a funcţionat ca Muzeu de istorie al Universităţii.

Din anul 1991, biserica a fost redeschisă cultului, iar din anul 1994, odată cu reînfiinţarea Facultăţii de Filosofie şi Teologie, în cadrul lăcaşului de cult îşi desfăşoară practica viitorii preoţi.

Cernăuţi

Orașul Cernăuți a fost atestat documentar în timpul domnitorului Alexandru cel Bun (1408). Începând cu 1775, orașul a făcut parte din Imperiul Habsburgic primind numele de Czernowitz.

În 1918, Cernăuțiul a devenit parte din România. În iunie 1940 a fost ocupat URSS, împreună cu Bucovina de Nord. În iulie 1941 a fost recucerit de România. La 30 martie 1944 Armata Sovietică l-a reocupat, fiind reanexat la Uniunea Sovietică, în cadrul aceleiași Republici Sovietice Socialiste Ucrainene.

După destrămarea URSS, Cernăuți a devenit parte a Ucrainei independente.

 

Foto credit: Centrul cultural român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
872

ÎPS Arhiepiscop Petru a participat la Sfânta Liturghie în Eparhia Donetsk, Ucraina

Duminică, 10 octombrie, 2021, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, s-a aflat în vizită în Eparhia de Donetsk ca urmare a invitației din partea Ierarhului acestei Eparhii. Astfel, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Petru a luat parte la Sfânta Liturghie și unele manifestații solemne prilejuite de împlinirea a 30 ani de arhierie a Înaltpreasfințitului Ilarion (Shukalo), Mitropolit […]