Ucraina include o veche biserică românească din Transcarpatia în programul „Marea Restaurare”

1228

Biserica ortodoxă românească din Apșa de Mijloc, regiunea Transcarpatia, a fost inclusă de autoritățile ucrainene în programul „Marea Restaurare”, alături de alte șase biserici de lemn din dreapta Tisei.

Biserica din Apșa de Mijloc, construită în 1428, necesită o reparație urgentă. Comunitatea românească din zonă, în frunte cu preotul paroh Gheorghe Alb, a tot solicitat sprijinul autorităților ucrainene, însă fără vreun rezultat concret până la acest moment.

În regiune este pusă spre dezbatere ideea creării unui centru de restaurare pe baza Academiei de Arte din Transcartpatia. Este planificată deschiderea unei subunități de formare la Academie, care să pregătească restauratorii. În acel centru studenții vor putea efectua lucrări de restaurare a bisericilor, informează BucPress care citează Ukrinform.

Alături de lăcașul de cult din Apșa de Mijloc au fost trimise pentru examinare la programul Marii Restaurări ca parte a programului Euroregiunii Carpați-Ucraina bisericile din: Kolodne, Oleksandrivka, Novoselița, Sokyrnytsia și Dilove.

Pentru că acoperișul bisericii este deteriorat, întregul monument este pus în pericol și necesită o intervenție urgentă, a semnalat în repetate rânduri parohul Gheorghe Alb.

Părintele spune că în urma unor teste asupra lemnului, s-a constatat că biserica din Apșa de Mijloc ar putea fi mult mai veche față de anul atestării, 1428. Specialiștii au identificat momentul tăierii stejarului din care este făcut lăcașul de cult ca fiind anul 1000.

Părintele Gheorghe Alb a declarat pentru TVR faptul că a făcut și demersuri pentru includerea bisericii în patrimoniul UNESCO, însă fără a avea rezultat.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
628

În sâmbăta Dreptului Lazăr, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a liturghisit la Mănăstirea „Învierea Domnului” din Chișinău

În sâmbăta Dreptului Lazăr, 16 aprilie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat Sfânta și dumnezeiasca Liturghie în biserica Mănăstirii „Învierea Domnului” din incinta cimitirului „Sf. Lazăr”, mun. Chișinău. Alături de Înaltpreasfinția Sa, s-au rugat: Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar al Mitropoliei Moldovei și Protopop al Sectorului I […]