Ucraina include o veche biserică românească din Transcarpatia în programul „Marea Restaurare”

196

Biserica ortodoxă românească din Apșa de Mijloc, regiunea Transcarpatia, a fost inclusă de autoritățile ucrainene în programul „Marea Restaurare”, alături de alte șase biserici de lemn din dreapta Tisei.

Biserica din Apșa de Mijloc, construită în 1428, necesită o reparație urgentă. Comunitatea românească din zonă, în frunte cu preotul paroh Gheorghe Alb, a tot solicitat sprijinul autorităților ucrainene, însă fără vreun rezultat concret până la acest moment.

În regiune este pusă spre dezbatere ideea creării unui centru de restaurare pe baza Academiei de Arte din Transcartpatia. Este planificată deschiderea unei subunități de formare la Academie, care să pregătească restauratorii. În acel centru studenții vor putea efectua lucrări de restaurare a bisericilor, informează BucPress care citează Ukrinform.

Alături de lăcașul de cult din Apșa de Mijloc au fost trimise pentru examinare la programul Marii Restaurări ca parte a programului Euroregiunii Carpați-Ucraina bisericile din: Kolodne, Oleksandrivka, Novoselița, Sokyrnytsia și Dilove.

Pentru că acoperișul bisericii este deteriorat, întregul monument este pus în pericol și necesită o intervenție urgentă, a semnalat în repetate rânduri parohul Gheorghe Alb.

Părintele spune că în urma unor teste asupra lemnului, s-a constatat că biserica din Apșa de Mijloc ar putea fi mult mai veche față de anul atestării, 1428. Specialiștii au identificat momentul tăierii stejarului din care este făcut lăcașul de cult ca fiind anul 1000.

Părintele Gheorghe Alb a declarat pentru TVR faptul că a făcut și demersuri pentru includerea bisericii în patrimoniul UNESCO, însă fără a avea rezultat.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
481

„Cugetați cele de sus și vă schimbați prin înnoirea minții”. Duminica a șasea după Cincizecime la Mănăstirea Suruceni

„Omul bun, din vistieria cea bună a inimii sale, scoate cele bune, pe când omul rău, din vistieria cea rea a inimii lui, scoate cele rele…” (Luca 6, 45). A șasea Duminică după Cincizecime a reunit în rugăciune obştea Mănăstirii Suruceni și credincioșii veniți pentru a participa la Sfânta Liturghie. Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă […]