Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite și binecuvântarea colivei, la Catedrala mitropolitană din Chișinău

781

În prima vineri a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Înaltpreasfinției Sale i-au coliturghisit: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar mitropolitan și eclesiarh al Catedralei împreună cu soborul preoțesc prezent la rugăciune.

Slujba cunoscută sub numele de Liturghia darurilor mai înainte sfinţite este de fapt un ritual de împărtăşanie dezvoltat prin îmbinarea vecerniei cu unele elemente ale Sfintei Liturghii.

Liturghia Darurilor înainte sfinţite este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe şi se poate oficia de luni până vineri în Postul Mare, cu excepţia zilelor aliturgice, luni şi marţi din prima săptămână şi vineri în Săptămâna Patimilor, când nu se săvârşeşte nici o Liturghie din cele trei ale cultului creştin ortodox.

În aceste zile de grea cumpănă pentru poporul ucrainean, dar și pentru noi toți, ÎPS Vladimir a înălțat după ectenia întreită din cadrul Sfintei Liturghii, o rugăciune pentru pacea lumii și pentru încetarea conflictului armat din Ucraina.

Tot astăzi, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, ÎPS Vladimir a citit Canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, iar mai apoi, conform datinii, a sfințit coliva care a fost împărțită enoriașilor.

Coliva are o semnificație profundă și tainică: Boabele de grâu, care sunt adunate laolaltă, simbolizează Biserica lui Hristos și pe membrii ei, cei vii și adormiți, care se găsesc împreună în rugăciune. De aceea, la sfârșitul parastasului, când preotul binecuvântează coliva, creștinii se apropie, apucă cu mâinile de marginile farfuriei și o leagană în semn de oferire către Dumnezeu.

Odată cu primirea colivei, credincioșii au primit şi binecuvântarea arhierească și îndemnul Mitropolitului de a fi cu luare aminte la viața Sf. Teodor Tiron, la semnificația duhovnicească a colivei și de a trăi atât perioada Postului Mare, precum și întreaga viață după exemplul sfinților bineplăcuți lui Dumnezeu.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
1085

ÎPS Mitropolit VLADIMIR a numit Duhovnicul-administrator al schitului de călugărițe „Sf. Irh. Nicolae” din s. Holercani, r-nul. Criuleni

Joi, 9 decembrie 2021, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înaltpreasfințitul VLADIMIR, a oficiat un Te-deum în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din s. Holercani, r-nul. Criuleni, schit al Mănăstirii „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” Ciuflea din Chișinău. Vizita arhipăstorească a avut loc în urma deciziei  Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 20 septembrie 2021, de […]