Arhimandritul Sofian Boghiu va fi comemorat miercuri, 14 septembrie, în localitatea sa de baștină Cuconeștii Vechi, la 20 de ani de la cinstita adormire

546

Marele duhovnic al neamului românesc Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, va fi comemorat miercuri, 14 septembrie 2022, în localitatea sa de baștină Cuconeștii Vechi, la 20 de ani de la cinstita adormire.

Evenimentele prilejuite de pomenirea Părintelui Sofian, pe malul pitoresc al Prutului, la Cuconeștii Vechi, se vor desfășura conform următorului program:

ora 11.00 – Slujba Panihidei pentru Părintele Arhimandrit Sofian. Evenimentul va avea loc la Troița cu foișor a Părintelui Sofian.

ora 11.30 – Concert duhovnicesc în memoria Arhimandritului Sofian. (Corul „Apostolițele Sf. Spiridon” din Chișinău și corul de copii de la Gimnaziu din s. Cuconeștii Noi, r. Edineț)

ora 12.00 –  Vizitarea Casei Memoriale „Arhimandrit Sofian Boghiu”, deschisă la 14 septembrie 2020, cu suportul Asociației culturale „Noua Galilee” și a Primăriei Cuconeștii Noi. În fața instituției muzeale va avea loc masa de pomenire.

ora 13.00  – Excursie pe malul Prutului: „Scara memoriei”; ruinele bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Cuconești, demolată în vremurile de tristă amitire; cimitirul cuconeștenilor despre care doar pietrele mai vorbesc.

Evenimentul este organizat pentru al 9-lea an consecutiv de către Asociația cultural-istorică “Noua Galilee“ în colaborare cu Primăria com. Cuconeștii Noi și a Gimnaziului din localitate.

***

Arhimandritul Sofian Boghiu (7 octombrie 1912 – 14 septembrie 2002), cunoscut duhovnic, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

Sursa: Cuconești


Articole postate de același autor
213

Puritatea copiilor

În timp pierdem inocența copiilor. Alături de ei simțim cât de mult își lasă amprenta păcatele, încât nu mai suntem atât de puri, luminoși și fericiți ca ei. Să păstrăm sufletele curate!