Actualitate

Arheologii au găsit mormântul Sfântului Nicolae, episcop din secolul al IV-lea și inspirație pentru obiceiul de Moș Crăciun

1201

Arheologii au găsit mormântul care deține rămășițele Sfântului Nicolae sub o biserică antică din Turcia. În istorie, bătrânul Nicolae a devenit, pentru darurile sale către cei în nevoie, baza personajului Moș Crăciun. Sfântul a murit în urmă cu mai bine de 1.600 de ani.

„Aceasta este o descoperire extrem de importantă, prima descoperire din acea perioadă”, a declarat Osman Eravsar, președintele Consiliului Regional pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Antalya.

Mormântul a fost descoperit într-o biserică din orașul Demre din sudul Turciei. După ce creșterea nivelului apei în Marea Mediterană a scufundat biserica ce adăpostea mormântul, o a doua biserică a fost construită acolo secole mai târziu.

„Acum am ajuns la rămășițele primei biserici și la podeaua pe care a pășit Sfântul Nicolae”, a spus Eravsar. Cercetătorii examinează de zeci de ani fundațiile Bisericii Sfântului Nicolae din Demre. De asemenea, au descoperit recent și o frescă a lui Iisus la fața locului. „Când placa așezată în anii 1970 a fost îndepărtată, a fost efectuată o excavație pentru a afla ce se află sub ea”, a explicat Eravsar. „Rezultatul a fost această pardoseală de la începutul secolului al IV-lea.”

La mormântul Sfântului Nicolae s-a format un fenomen unic numit „mană”

Episcop din secolul al IV-lea care a trăit sub Imperiul Roman, Sfântul Nicolae a fost persecutat pentru credința sa sub împăratul Dioclețian. Sfântul a fost scăpat de execuție și eliberat din închisoare de împăratul Constantin care a legalizat credința creștină când a venit la putere.

„După eliberare, Nicolae a participat la Sinodul de la Niceea în 325 d.Hr. A murit pe 6 decembrie 343 d.Hr. în Myra și a fost înmormântat în biserica sa catedrală, unde în mormântul său s-a format un fenomen unic, numit mană”, notează Saint Nicholas Center.

„Această substanță lichidă, despre care se spunea că are puteri vindecătoare, a stimulat creșterea devotamentului față de Sfântul Nicolae. Aniversarea morții sale a devenit o zi de sărbătoare, ziua Sfântului Nicolae fiind 6 decembrie (19 decembrie în calendarul iulian).”

Inițial, se credea că rămășițele Sfântului Nicolae au fost aduse ilegal în orașul italian Bari de către comercianții italieni sau cruciați în anul 1087.

Potrivit istoriei, Sfântul Nicolae a fost introdus în cultura populară americană spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, când grupuri de familii olandeze s-au adunat pentru a onora aniversarea morții sale. Numele de Moș Crăciun – Santa Klaus a evoluat de la numele Saint Nicholas/ Sint Nikolaas (olandeză pentru Sfântul Nicolae), iar tradiția oferirii de cadouri a fost inspirată de generozitatea Sfântului.

Practic, casa lui Moș Crăciun nu este în Laponia, ci este această biserică antică din orașul Demre, Turcia, cu un sarcofag ce a adăpostit bătrânul episcop din Myra Lichiei.

Sursa: avereabisericii.ro


Articole postate de același autor
6424

Smerenia nu înseamnă să te frângi în faţa oricui şi să accepţi orice!

Smerenia nu înseamnă să te frângi în faţa oricui şi să accepţi orice! Iisus Hristos, chipul smereniei şi al blândeţii înfruntă şi mustră pe cei mândri! Este necesar totodată să arătăm că smerenia trebuie legată de înţelepciune. Ele nu pot fi despărţite. Dacă le desparţi, greşeşti. Înţelepciunea fără smerenie duce la mândrie, iar smerenia fără […]