„Arată-mi calea”: O veche rugăciune către îngerul păzitor a fost descoperită recent

231

O rugăciune către îngerul păzitor a fost descoperită recent într-un manuscris păstrat la Florența. Poemul are 456 de versuri, datează din secolul al XI-lea și a fost atribuit Sf. Ioan al Evhaitelor (sau Ioan Mavropous).

Este o poezie de pocăință scrisă pentru rugăciune personală: „Arătându-mi calea, nu te depărta de la mine și vindecă-mi cu blândețe îngreunarea inimii. Cu adevărat împietrită este inima omului și zăbavnică spre a face binele. Călăuzește-mă pe calea desăvârșirii”, se roagă autorul poemului.

Cercetătoarea care a descoperit manuscrisul, Federica Scognamiglio, crede totuși că inacuratețea prozodică a unora dintre versuri contrazice această atribuire.

Federica Scognamiglio își propune să continue studierea poemului, deoarece consideră că prezintă particularități interesante ale modului în care autorul își vede îngerul păzitor.

 

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
999

În ziua pomenirii Cinstirii Lanțului Sfântului Apostol Petru, PS Ioan, Episcop de Soroca a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala episcopală din Soroca

Sâmbătă, 29 ianuarie 2022, în ziua pomenirii Cinstirii Lanțului Sfântului Apostol Petru, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala episcopală din orașul Soroca. Se pomeneşte Sfântul Apostol Petru în această zi din pricina lanţurilor în care îl legase nelegiuitul Irod şi care la venirea îngerului în temniţă au căzut […]