Ansamblul OpenSky la Festivalul Internațional de Muzică Ortodoxă de la Pomorie, Bulgaria

1045

Ansamblul coral OpenSky, din Republica Moldova, Chișinău, a participat, în perioada 3-7 iunie 2022, la cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Muzică ORTODOXĂ „Preasfântă Născătoare - Cuvine-se cu Adevărat”.

Evenimentul se desfășoară anual în orașul Pomorie din Bulgaria. Anul acesta în cadrul festivalului au evoluat ansambluri și coruri parohiale din Bulgaria, România, Republica Moldova, Serbia, Macedonia.

Ansamblul OpenSky a participat în cadrul festivalului cu 5 piese religioase (I.D. Chirescu - ”Fericirile”; Д.С. Бортнянскии - Достойноесть; Добри Христос, Тебе поем; G. Musicescu - Concert coral nr.1; Чесноков - ”Милость Мира”), și s-a învrednicit de 5 diplome, pentru participare, pentru muzicalitate deosebită și debut de succes în cadrul festivalului. De asemenea, ”Diploma pentru apariție remarcabilă de tânăr dirijor”, precum și ”Diploma pentru atitudine râvnitoare, cre­dință în Hristos, dirijare iscusită a corului și prezență demnă la festival” i s-au acordat dirijorului Marcel Busuioc.

Tânărul colectiv coral a beneficiat de suportul financiar al părintelui Octavian Moșin și parohiei Bisericii ”Întâmpinarea Domnului”, din incinta USM, pentru a avea posibilitatea să participe la festival.

***

OpenSky este un grup coral tânăr ce a luat naștere la Chișinău, în componența căruia au intrat foști și actuali studenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Tinerii iau parte în cadrul serviciilor divine, oferind răspunsuri liturgice. Iar pe lângă aceasta, participă la concerte de muzică bisericească, în biserici și săli de concerte.

Marcel Busuioc, dirijorul ansamblului, este un muzician în vârstă de 23 de ani, care a absolvit secția dirijat coral la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În prezent, urmează un master în canto clasic la Universitatea Națională de Muzică din București.

***

O secvență din „Concertul Coral nr.1” de Gavriil Musicescu, interpretat în catedrala ”Nașterea Maicii Domnului” din orașul Pomorie, Bulgaria.

 

A consemnat: Irina Burcă


Articole postate de același autor
298

Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni, în Duminica a XXIV-a după Pogorârea Duhului Sfânt

Pe 27 noiembrie, 2022, în Duminica a XXIV-a după Pogorârea Duhului Sfânt, când sunt pomeniți Sf. Ap. Filip și Sf. Ierh. Grigore Palama, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din mun. Ungheni. În dimineața zilei, Chiriarhul a fost întâmpinat de preoții și credincioșii prezenți. În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni […]