A fost sfințită Biserica Martirilor și Mărturisitorilor din Temnițele Comuniste de la Târgu Ocna, România

1389

Biserica Martirilor și Mărturisitorilor din Temnițele Comuniste din incinta Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a fost sfințită sâmbătă, 14 mai 2022. Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări care au marcat 25 de ani de la înființarea acestei instituții, care și l-a ales ca ocrotitor spiritual pe Domnitorul Martir Constantin Brâncoveanu.

Ziua a început dimineața devreme, cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în aer liber, la invitația instituției, de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.

La slujire au participat sau asistat numeroși preoți capelani de la toate penitenciarele din țară și clerici din eparhia Romanului și Bacăului, printre care: Arhim. Andrei Ioniță, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Protopopul de Părintele Ioan Bârgăoanu, Protopopul de Onești, Părintele Ciprian Ioan Ignat, secretarul Centrului Eparhial din Roman și Preotul capelan Florin Smarandi de la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare de la Târgu Ocna.

Au mai fost prezenți Vasile Scutaru, Directorul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Târgu Ocna și Cristian-Aurelian Ciubotaru, primarul orașului stațiune Târgu Ocna.

La ecteniile de la liturghie, Arhiepiscopul Tomisului s-a rugat pentru lucrătorii din penitenciare, dar și pentru iertarea păcatelor deținuților și pentru ca Dumnezeu să-i ajute să-și schimbe viața în bine.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Catedralei Mitropolitane din Iași, iar la Chinonic artista Paula Hriscu a susținut un recital de pricesne.

După slujbă, ierarhul a vorbit despre importanța asigurării serviciului religios în penitenciare, spunând că „mulți în penitenciare și-au găsit credința și au devenit oameni religioși, în afară fiind indiferenți”.

Sfânta Liturghie a fost urmată de parastasul pentru ctitori și mărturisitorii din temnițele comuniste.

În a doua parte a evenimentului au avut loc trei slujbe de sfințire oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Ierarhului locului i s-au alăturat în slujire Arhiepiscopul Tomisului și Episcopul Covasnei și Harghitei.

A fost sfințit mai întâi bustul Domnitorului Martir Constantin Brâncoveanu din curtea Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Târgu Ocna, care și l-a ales ca ocrotitor spiritual, iar apoi și Muzeul Penitenciarelor, situat tot în incinta instituției.

A urmat sfințirea noii biserici de lemn dedicată Martirilor și Mărturisitorilor din Temnițele Comuniste. Noul lăcaș este ocrotit de Sfinții Martiri Brâncoveni și Sf. 40 de Mucenici din Sevastia.

Ziua s-a încheiat cu o ceremonie în care au fost acordate distincții ctitorilor și colaboratorilor. Arhiepiscopul Romanului și Bacăului i-a acordat Părintelui Iconom Stavrofor Florin Smarandi, preot capelan al Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Târgu Ocna, „Crucea Țării de Jos”, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Romanului și Bacăului.

Data sfințirii noii biserici a fost aleasă pentru a coincide cu Ziua de cinstire a martirilor din temniţele comuniste. La penitenciarul Târgu Ocna și-au dat viața Valeriu Gafencu, mărturisitor din temnițele comuniste supranumit „sfântul închisorilor”, și Părintele Gherasim Iscu, cel care l-a spovedit, l-a iertat și l-a împăcat cu Dumnezeu pe propriul torționar.

Sfințirea noii biserici din incinta Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare, dedicată mărturisitorilor din temnițele comuniste, a fost precedată vineri de resfințirea vechii capele a instituției, oficiată de Episcopul Covasnei și Harghitei.

Pe tot parcursul celor două zile, participanții s-au putut închina la raclele cu fragmente din moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni și ale Sf. 40 de Mucenici aduse de la Mănăstirea Nechit din județul Neamț.

Sursa: basilica.ro

 


Articole postate de același autor