A doua Duminică a Postului Mare, la Catedrala mitropolitană “Nașterea Domnului” din Chișinău

1901

În a doua Duminică din Postul Mare, a Sfântului Grigorie Palama, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană “Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova s-a rugat Protoiereul mitrofor Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan și chelar al Catedralei, precum și slujitorii sfântului lăcaș.

Minunea vindecării Slăbănogului din Evanghelia de astăzi ne îndeamnă la pocăință și mărturisirea păcatelor. Această iubire părintească a lui Dumnezeu arătată omului paralizat prin Iisus Hristos, Doctorul şi Duhovnicul, este esenţa evangheliei de astăzi. Prin aceasta evanghelia ne cheamă să ne spovedim păcatele, să mergem la Hristos, să-I arătăm păcatele, bolile şi neputinţele noastre ca El să le vindece şi să ne ajute să facem un început nou în viaţa noastră.

În Duminica a doua din Postul Mare este sărbătorit în mod deosebit și Sfântul Ierarh Grigorie Palama.

Sfântul Grigorie Palama a spus că lumina sau slava Împărăţiei Cerurilor nu este lumină creată cum e lumina soarelui, ci o lumină necreată, veşnică, neapusă. Şi aceasta este slava Împărăţiei Cerurilor pe care au văzut-o Sfinţii Apostoli Petru, Iacov şi Ioan la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos pe Muntele Taborului. Şi când Dumnezeu a voit în istorie a învrednicit pe unii oameni să preguste încă din viaţa pământească această slavă a Împărăţiei Cerurilor. Când omul se roagă mult, se pocăieşte, posteşte, se luminează cu harul lui Dumnezeu, cu lumina necreată, neapusă, neînserată, care nu se vede cu ochii trupeşti, dar care se vede cu ochii credinţei încă din această viaţă ca o arvună, ca o pregustare. Şi această lumină va fi slava şi bucuria din Împărăţia Cerurilor după învierea de obşte pentru cei care au crezut în Hristos şi L-au iubit.

În timpul serviciului divin monahul Maximilian (Catârău), student în anul I la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, a fost hirotonit în treapta de ierodiacon pe seama Mănăstirii Saharna.

Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a III-a din Postul Mare sau Duminica Sfintei Cruci.

 * * *

Reamintim drept-măritorilor creștini, că la Catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău, au fost aduse spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Ierusalim (Ierusalimitissa) şi racla cu moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina, Vindecătorul de boli, din Grecia. Acest minunat sfânt este cunoscut în zilele noastre, mai ales pentru vindecările de cancer și alte boli grave, ce se săvârșesc prin rugăciune la moaștele sale, ori cu untdelemn de la candela sa.

Sfințeniile se vor afla în țara noastră încă o săptămână. Pe această cale îndemnăm creştinii, în perioada ce urmează să nu rateze ocazia pentru a da prin închinare cinstirea cuvenită Împărătesei Cerurilor și bineplăcutului Sfânt a lui Dumnezeu – Nectarie de Eghina.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole Asemănătoare
1435

Slujire arhierească în a doua Duminică a Postului Mare, la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din Chișinău

În a doua Duminică din Postul Mare, a Sfântului Grigorie Palama, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.  În cuvântul de învățătură rostit după citirea Evangheliei, PS Ioan […]

    Articole postate de același autor
    385

    PS Siluan, Episcop de Orhei, a săvârșit Slujba înmormântării Protoiereul mitrofor Eftimie Moroșanu, duhovnicul Protopopiatului Șoldănești

    Sâmbătă, 25 aprilie, la Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” s. Cuşelauca, a avut loc Slujba Înmormântării Protoiereul mitrofor Eftimie Moroșanu. Precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii, slujba a fost oficiată de Preasfințitul Siluan, Episcopul Orheiului, Vicar al Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove.  Alături de Preasfinția Sa a coliturghisit Arhimandritul Filaret (Cuzmin), Starețul Mănăstirii Căpriana și Propopul […]


    Foto