Actualitate

„Dragostea de Dumnezeu dă curaj de a birui orice frică”. Slujire Arhierească în Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe la Mănăstirea Curchi

1231

„Firea cea slabă a biruit pe cea bărbătească, deoarece gândul cel plin de milă a plăcut lui Dumnezeu. Deci, cu cuviință, grăiau: Scoală-Te, Doamne, ajută-ne nouă și ne izbăvește pe noi, pentru numele Tau!” (Slava Sedelnei II, Utrenie).

În Duminica a III-a după Paşti, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Mănăstirii Curchi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie  la Mănăstirea Curchi.

Biserica Ortodoxă cinstește în Duminica a 3-a după Praznicul Învierii Domnului pe Sfintele Femei Mironosițe care, „în prima zi a săptămânii (Duminică), pe când răsărea soarele” (Marcu 16, 2), au venit la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos cu miresme de mare preț, primind de la îngeri, înaintea tuturor, vestea că Hristos a înviat din morți. Aceste femei purtătoare de mir au devenit mărturisitoare curajoase ale Învierii Domnului, învrednicindu-se de marea bucurie a întâlnirii cu Însuși Hristos Cel înviat din morți.

„Credinta lor era mai puternica decat credinta barbatilor, de aceea Domnul înviat S-a arătat mai întaâi Mironosițelor, S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena și Mariei lui Iacov (Marcu 16,1), S-a arătat lor pentru că au slujit Lui și au crezut în El cu toata inima, cu tot sufletul, cu toată fiinta lor”, – ne spune Sf. Iustin Popovici.

Sfintelor femei mironosiţe trebuie să le urmeze toate femeile creştine, trebuie să meargă pe aceeaşi cale pe care au mers mironosiţele — pe calea celei celei mai pline de abnegaţie iubiri faţă de Domnul Iisus Hristos.

În cuvântul de învățătură rostit Preasfințitul Siluan al Orheiului a vorbit despre exemplul de credință și evlavie al femeilor mironosițe, evidențiind virtuțile care le-au caracterizat viața, străduința de a împlini învățăturile evanghelice și curajul de a-L mărturisi pe Mântuitorul Hristos. Totodată, Preasfințitul Siluan le-a felicitat pe toate creștinele prezente, oferindu-le iconițe cu chipul Maicii Domnului, care a fost și va rămâne pentru noi chipul sfințeniei, a purității și a dragostei.

Femeile sunt asemeni florilor. Floarea bucură pe toţi. Infloreşte ca să aducă bucurie. Oferă frumuseţea petalelor ei minunat colorate şi parfumul ei. Se lasă ruptă şi moare ca să-ţi facă o bucurie, ca să-ţi înfrumuseţeze viaţa şi casa. Căci totul în lume răsare din durere. (Pr. Constantin Sârbu)

sursa manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
42

„Părinte, te rog din suflet mai stai să mai vorbim despre Dumnezeu…”

„Fericit cel care caută la sărac şi la sărman; în ziua cea rea îl va izbăvi pe el Domnul.” (Sfântul Prooroc David) Zilele din Săptămâna Patimilor sunt un bun prilej de a participa la sfintele slujbe premergătoare Învierii Domnului, dar și de face faptele milei cu cei sărmani și neajutorați. Astfel, nu spre laudă, dar […]