Patriarhia Ecumenică înscrie în calendar pe Sfinții Iosif Isihastul, Efrem Katunakiotul și Daniil Katunakiotul

1764

Sinodul Patriarhiei Ecumenice a anunțat înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe a trei monahi aghioriți: Sfinții Iosif Isihastul, Efrem Katunakiotul și Daniil Katunakiotul.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă emis în urma ședinței de luni, 9 martie 2020.

Sfântul Iosif Isihastul
Cuviosul Iosif Isihastul s-a născut în anul 1898 în Insula Paros (Arhipelagul Ciclade) din Grecia, fiind botezat cu numele de Francisc.

Orfan de tată încă de mic, tânărul Francisc a plecat la vârsta adolescenţei să lucreze în portul Pireu, iar apoi s-a înrolat în armată.

După împlinirea stagiul militar, a întâlnit în Atena pe un monah aghiorit de la o chilie din Karyes, pe care l-a rugat să îl ia cu sine atunci când se va întoarce în Sfântul Munte Athos.

A împărţit toată averea sa săracilor şi celor din casa lui şi a luat hotărârea definitivă de a pleca în Sfântul Munte.

A trecut la cele veşnice în 1959.

Sfântul Efrem Katunakiotul
Părintele Efrem Katunakiotul s-a născut în data de 6 decembrie 1912, primind la botez numele de Evanghel.

Considerat unul din cei mai mari părinţi aghioriţi ai secolului trecut, părintele Efrem Katunakiotul a fost ucenicul cuviosului Iosif Isihastul.

A trecut la cele veşnice în 1998.

Sfântul Daniil Katunakiotul
Părintele Daniil Katunakiotul a fost originar din Smirna şi s-a născut în 1846.

A fost tuns în monahism în 1866 la mănăstirea Sfântul Pantelimon (Rossikon) la vârsta de 20 de ani.

Ulterior a fost trimis de Patriarhul Ecumenic să înnoiască viaţa duhovnicească a mănăstirii Sf. Anastasia Izbăvitoarea de Farmece din Tesalonic.

După ce s-a întors în Sfântul Munte, s-a nevoit la Mănăstirea Vatoped pentru cinci ani, iar după încă nouă luni în Smirna, s-a întors în Grădina Maicii Domnului, unde a pus bazele obştii Danieleilor din Katunakia. Părintele Daniil a fost iconograf.

A trecut la cele veşnice în data de 8 septembrie 1929.

sursa basilica.ro


Articole postate de același autor
2104

Iubirea idolatră care ne fură bucuria

Şi acum mă refer puţin la iubirea dintre bărbat şi femeie, dintre băiat şi fată, pentru că e tema care vă preocupă cel mai mult şi care ne fură cel mai mult bucuria. De obicei, ceea ce numim noi iubire în acest sens este o iubire idolatră. De ce? Pentru că băiatul (fata) caută să […]