ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Sfințirea Prestolului și prima Sf. Liturghie la Biserica Spitalului de Urgență din Chișinău

1002

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir a sfințit duminică, 22 decembrie 2019, Prestolul Bisericii Spitalului de Urgență din municipiul Chișinău.

Biserica a fost târnosită cu Sfântul și Marele Mir, stropită cu apă sfințită, iar, mai apoi, s-a oficiat rânduiala de zidire a Sfintei Mese, în piciorul căreia s-au așezat sfinte moaște.

Sfânta Masă a fost unsă cu Sfântul Mir și împodobită după rânduială. La fel și catapeteasma și icoanele, au fost sfințite după rânduiala cuvenită.

După slujba de sfințire a urmat prima Sfântă Liturghie oficiată de Întâistătătorul BOM în lăcașul de cult ce poartă hramul „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”.

Din soborul de preoți au făcut parte: PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnicul Sfintei Mănăstiri Ciuflea, Egum. Savatie (Baștovoi), schitul Oricova,  Prot. mitr. Victor Pleșca, consilier mitropolitan, Pr. Marin Cij, Președinte al Sectorului Sinodal Asistenţă Spirituală în Instituţiile Medicale, Pr. Mihail Bortă, parohul Bisericii și un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul parohial „Sf. Irh. Spiridon”, condus de presbitera Magadalena Bortă.

La slujba praznicală au participat: directorul Institutului de Medicină Urgentă Dl Mihail Ciocanu, Egumena Epistemia, stareța Sfintei Mănăstiri Suruceni, personalul medical, credincioși, ctitori și binefăcători ai Bisericii în construcție cu hramul în cinstea Sf. Ierarh Spiridon.

În timpul Vohodului mic, parohul bisericii Pr. Mihail Bortă în semn de recunoștință arhipăstorească pentru munca depusă, s-a învrednicit a primi din partea Mitropolitului două decorații bisericești: Rangul de protoiereu și dreptul de a săvârși Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la Heruvic.

La finalul Serviciului divin a fost oficiat un Tedeum de mulţumire, după care Mitropolitul Vladimir a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la importanța actului de sfințire a Sfântului Prestol și a bisericii, explicând totodată și sensurile duhovnicești ale pericopei evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii.

Deasemenea, Arhipăstorul a apreciat osteneala şi efortul parohului bisericii, personalului medical, ctitorilor și binefăcătorilor depuse cu multă jertfă şi dăruire în edificarea acestui sfânt locaș.

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Dl Mihail Ciocanu a vorbit despre importanța construirii Bisericii în curtea unității medicale pe care o conduce: „Este o mare bucurie pentru mine să particip la un astfel de eveniment luminos. Suntem martorii unui fenomen care ține de știință și ține în egală măsură de miracol și de dumnezeire. Emoțiile puternice pe care le trăiesc acum vin din experiența mea profesională de medic. Minunile nu sunt doar în cărți, ele se întâmplă și în zilele noastre și noi le vedem anume astăzi aici, prin înălțarea acestui edificiu eclesial”.

Drept amintire a rugăciunii comune de astăzi, peste 150 de credincioși au primit în dar din partea Întâistătătorului iconițe cu chipul Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei.

Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în vara anului 2017. Pe parcursul a doi ani, Cetatea Sfântului Spiridon din inima Chișinăului a crescut văzând cu ochii, iar pentru anul 2020 se propune finalizarea lucrărilor de construcție și amenajarea teritoriului adiacent.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
5568

Spovedania se face către Hristos, iar nu către preot

Ca Taină a vindecării, Spovedania nu este deloc o necesitate stânjenitoare, o disciplină impusă de autoritatea Bisericii, ci un act încărcat de bucurie şi de har mântuitor. Prin Spovedanie aflăm că Dumnezeu este cu adevărat „nădejdea celor fără de nădejde” cum spune Liturghia Sfântului Vasile. „Aici suntem numai noi trei”: duhovnicul, credinciosul care se spovedeşte […]